iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правят висяща градина около ротондата на Централна гара

Правят висяща градина около ротондата на Централна гара 05_1432208923

Неугледното пространство около Ротондата пред Централна гара в столицата ще се превърне във висяща градина, като естакадата от цветя ще скрие неработещия от години фонтан, точно като едно от древните чудеса на света - Градините на Семирамида край Вавилон.

„Ще направим проект за мястото, за да може то да стане привлекателно, когато завърши ремонтът и на самата гара”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според сметките на експертите, за да се възстанови водната стена, която е работела през 70-те години, и тя да бъде безопасна ще са нужни около 200 000 лв.

Безплатна тоалетна край входа на метрото ще се опита да

превъзпита навика на клошари

и бездомни да „маркират” ъглите в подлеза. Това се налага, защото и сега има WC-та в района, но въпреки всичко някои хора нямат пари и предпочитат задната част на подлеза, защото е почти необитаема, а магазините - празни. Преди две години заедно с изграждането на метростанцията там общината инвестира над 200 000 лв. за нови настилки на тавана, стените и пода и постави нови лампи. Малко след това обаче вандали изтръгнаха кабели на осветлението и изпочупиха крушки. От два месеца 4-те пешеходни входове се пазят от камери, а освен това там има екип на общинска полиция, обясни шефът на дирекция „Ред и сигурност в общината” Красимир Димитров. За безопасността на хората се грижат и полицаите от СДВР.

Миналата година общината се опита да превърне изоставените павилиони

в център за модерно изкуство

Празните павилиони в подлеза трябваше да станат ателиета и студия за изкуство. Идеята обаче срещна яростен отпор от червените съветници и точката за новия артцентър беше отложена.

През 2003 г. по времето на кмета Стефан Софиянски се направи ремонт на пространството пред Централна гара. Тогава бяха построени магазините в подлеза и бяха поставени плочките, специално направени като копие на жълтите павета от бул. „Цар Освободител”. За ремонта на предгаровия площад и подлезите общината плати 20 млн. лв. Шатрата пък струваше на софиянци над 1,6 млн. лв. и имаше гаранция от 20 г., но малко след пускането й в експлоатация се наложи конструкцията да бъде укрепвана.

В момента с европари се прави и мегаремонт на Централната жп гара. Според проекта

основната сграда ще бъде от метал и стъкло

Напълно обновени ще са и подлезите и чакалните. Гарата ще има нови информационни табла, ескалатори, асансьори и други съоръжения за хора със затруднена подвижност. Сред новите придобивки ще бъде и детски кът. В новата гара ще бъдат разположени няколко ресторанта, вериги за бързо хранене, магазини и супермаркет. Чакалните ще бъдат отоплени през зимата и комфортно охладени през топлите месеци.

Нови наеми в пловдивския дом на културата

Кметът на Пловдив Иван Тотев внесе проекторешение за увеличаване на наемите за помещения в Градския дом на културата „Борис Христов” (ГДК), което ще се разгледа от Общинския съвет на Пловдив на сесията в четвъртък. Предложе-нието е на кмета Иван Тотев, а в мотивите се казва, че досегашните наемни тарифи не покриват разходите за поддръжка на сградата.

Предлагат се два ценови класа, като по-ниският ще е за държавни институции. Те ще плащат на сегашните цени. Всички останали ще се ползват от увеличените, с изключение на общинските инициативи, които ще се провеждат в ГДК безплатно, ако се приемат промените.

За сравнение ако досега наемът за зрителната зала е 600 лева, то с увеличението ще е 800 лв. на ден. Цената обаче не е крайна, тъй като допълнително се наема мултимедия за 200 лева, екран за 50, микрофон за 25, плейър за 20 и озвучителна система за още 100.

Отделно наемът за репетиции ще е 420 лева на ден, допълнително се таксуват гримьорни и съблекални. Според шефката на дома Ива Гешева 200 лева на ден струвало само осветлението. Цените за наемане на помещения в Дома не са променяни от отварянето му след грандиозния ремонт повече от година. По думите й с промяната горе-долу ще се покриват разходите.

Мотриса аварира в метрото

Мотриса аварира и блокира за половин час метрото на спирка „Лъвов мост” вчера вечерта. Заради технически проблем ватманът е спрял мотрисата и помолил пътниците да слязат. Екипи веднага са били изпратени на място, за да изтеглят авариралата машина. За да не се блокират хората, от метрополитена са направили схема и са пуснали влакчетата да се движат в участъците от станция „Джеймс Баучер” до станция „Сердика” и от кв. „Обеля” до Централна гара. Пътниците бяха спирани на входовете и съветвани да търсят алтернативни начини за придвижване.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.