iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак ремонтират площада около НДК

Пак ремонтират площада около НДК 12_1451464907

В края на март Столичната община ще започне нов ремонт около НДК, като в продължение на три месеца площадът, който се намира непосредствено пред сградата на двореца, ще бъде изцяло обновен.

Първоначалните планове предвиждаха, докато тече ремонтът на парковото пространство около двореца, да се подменят и изпочупените плочки по площада, под който се намират подлезът, фонтанът с топките, много магазини и сервизни помещения. Когато обаче започнаха да ги махат, се оказа, че има сериозни проблеми с хидроизолацията под тях, вследствие на което се събира вода, която причинява щети на конструкциите отдолу. „Решихме да не правим козметични промени, а да изготвим нов проект само за площада.

Той включва цялостно вдигане на настилката на площада, подмяна на старата и силно амортизирана хидроизолация с нова и полагане след това отгоре на 12 декара нова гранитна настилка”, обясни Ралица Маджарова, шеф на общинската дирекция „Зелени системи”. През януари ще бъде обявена обществената поръчка за избор на доставчик на гранита. Проектът е на стойност около 5 млн. лв. и ще бъде финансиран от бюджета на общината. Срокът за приключването му е края на май, обяви Ралица Маджарова.

Преди около седмица приключи първият етап от възстановяването и обновяването на 160 дка парково пространство около НДК. Бяха реконструирани фонтанът и водната каскада, както и тази в детския сектор. В момента обаче те са зазимени и столичани могат да се радват единствено на ефектното осветление в парка, който вечерно време грее като приказна гора.
„Истинският ефект от всичко, което направихме тази година около НДК, ще се види през пролетта. Тогава там ще разцъфтят 1700 декоративни иглолистни и широколистни дървета и 15 000 храста и ще превърнат района в най-красивия парк на Балканите”, убедена е Маджарова. Освен Моста на влюбените зад двореца ще има вече и второ романтично кътче – розариумът.

Любителите на красотата ще могат да се разхождат сред 4400 червени, розови, жълти, оранжеви и бели рози. До морето от царицата на цветята ще греят в лилаво лавандулови поляни. Общо цветята в парка ще бъдат над 40 000 и ще са оформени в красиви композиции. Голямата атракция за малчуганите – някогашната изкуствена река с растителност около нея, водопадчета, езерца и мостчета, също ще се види в пълния си блясък през юни. Километър жив плет ще се вие около парка. Общата стойност на проекта, който се изпълнява съгласно договор, сключен между Столичната община и МРРБ, е 11,461 млн. лв. Безвъзмездната помощ по ОП „Регионално развитие 2007-2013” е 10,385 млн.лв., а 1,075 млн.лв. са от бюджета на общината.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.