iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпадат най-спорните моменти за визия на центъра на София

Отпадат най-спорните моменти за визия на центъра на София 03_1427263870

Най-спорните моменти за визия на центъра на София вероятно ще отпаднат, стана ясно в понеделник след последната дискусия, която събра над 150 души.

Предстои другия вторник да има експертен съвет, на който да се изготвят препоръки към проектантите и да се реши окончателно какво ще остане и какво ще се промени. След това общината ще кандидатства за финансиране от новата ОП "Региони в растеж".

Най-вероятно ще отпадне идеята за кръгово движение на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Гурко" до националния стадион. "Няма логика да има кръгово на кръстовище, където движението във всички посоки не е равностойно и затова то ще остане в този вариант", коментира пред "Сега" главният архитект Петър Диков. Граждани и архитекти критикуваха и идеята този натоварен трафик да се съчетае с поредица от нови площади. "Защо се търси насищане на хора на едно от най-мръсните места в София", питаха присъстващи на обсъждането в понеделник. Затова ще се обсъжда и дали да отпаднат и площадите.

Най-вероятно проектантите ще трябва да се откажат от намерението за премахване на фонтана на "Славейков", където преди 10 г. ток уби млад мъж. Причината е, че според Диков фонтанът има традиция и е бил възстановен във вида, в който е бил през 1910 г. Пейката с баща и син Славейкови също няма да се мести, както се предвижда в проекта. В тази зона ще има преосмисляне и на предвидените навеси, които трябва да покриват зеленчуковия и книжния пазар. Те ще станат временни, а през останалото време идеята е да се ползват за кафенета. "В този вид приличат на гаров перон и ще препоръчаме на проектантите да намерят друг дизайн", разясни Диков.

Доста е вероятно да се промени и идеята релсите на трамваите да се приближат до ширината на един коловоз и мотрисите да се изчакват, за да се разшири пешеходното пространство. Според част от присъстващите архитекти и граждани това е неприложимо, защото става въпрос за разстояние от 300 м, а в Амстердам, откъдето е взета идеята, най-дългият участък бил 75 м. Отделно от това 1/3 от трамваите, които минават оттам, се засичат и ще стане невъзможно придвижването.

Едва ли ще има и златни инкрустирани павета пред храм-паметника "Св. Ал. Невски". "Не е в психологията и традицията на българина подобна идея, а и може да се стигне до бой със златни павета", пошегува се Диков.

ДЕБАТ

На последното обсъждане в сградата на Съюза на архитектите, което продължи около четири часа, присъстваха над 150 души. Повечето от тях обаче бяха там в качеството си на архитекти и други специалисти. Основните критики бяха насочени именно към идеите, които най-вероятно ще отпаднат, но сериозно недоволство предизвика и цялата процедура по изготвяне на проектите. Според много от присъстващите тя не е била прозрачна и достатъчно публична, а журито е било само от архитекти на общината. Появиха се искания и независим архитект да напише критики на проектите. Някои от коментарите бяха по-крайни - че проектите нямат никакъв характер, кичозни са и са чудовищни безумици.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.