iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Около "Александър Невски" в София няма да има коли

Около "Александър Невски" в София няма да има коли 09_1474866643

По-малко автомобили в центъра на София предвижда нов столичен ремонт на стойност 40 милиона лева. Ключови места в града ще бъдат затворени за движение на коли и превърнати в зони за разходка. Шофьори и пешеходци реагираха по различен начин на новината, предаде Нова тв. Катедралният храм "Александър Невски" – паметник на културата, чийто площад от години е предпочитано за шофьорите кръгово кръстовище, че и паркинг. Сега, ако искате да разгледате храма, трябва внимателно да се огледате и в двете посоки, защото там трафикът винаги е интензивен. Скоро обаче "господари" ще са единствено пешеходците, туристите и… младоженците.

По план цялото пространството пред паметника трябва да се превърне в място за отдих и разходка. В споделена зона за пешеходци и велосипедисти предстои да се превърне и улица Шишман. В бъдеще идеята е за цяла верига от пешеходни зони.

„Група от пешеходни връзки, които да свързват площадните пространства, улиците, историческите центрове, за да може да се създаде един пешеходен маршрут”, коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

Новината обаче бързо срещна неодобрението на шофьорите.

„Трагедиите в София продължават. Повече не мога да кажа нищо. Не стига разкопаните улици и кражбите ами ще се занимаваме и със затваряне още на зони”, възмути се таксиметров шофьор.

В мащабния ремонт, започващ от догодина, се включва подмяна на настилките, ново улично осветление и нови пейки. На 10 централни места в града ще са разположени и безплатни Wi Fi зони.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.