iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Около 12 000 деца в София останаха без детска градина

Около 12 000 деца в София останаха без детска градина 05_1431158148

Около 12 000 деца от София ще останат без място в детските градини и яслите. Това се случва след първото класиране, проведено вчера.

Сметката направиха неправителствени организации, които присъстваха на жребия. От раз бяха приети 8688 хлапета по социални и общи критерии, което е с 192 повече от миналата година. Общият брой на кандидатите беше 23 827, но от тях над имало и такива, които се борели за преместване в друга градина. “Най-голям продължава да бъде недостигът за яслените групи, като извън тях остават над 6100 деца”,обясни шефката на Дирекция образование Мария Минчева. В първа градинска група са приети общо 3189 малчугани.

“Недостигът е твърде голям. И през тази година най-голям е напливът за районите “Младост” и “Люлин”. “От 2006 г. досега успяхме да построим 71 детски градини”, обясни зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов. През 2014 г. в бюджета бяхме заложили строителството на 19 детски градини, а през тази - 15. До края на годината трябва да заработят 8 от тях за около 10000 хлапета.

Списъците с класирането ще бъдат залепени днес в градините, както и обявени в интернет. Записването започва в понеделник и ще продължи до 22 май. През тази година на всеки две седмици ще има класиране на кандидатите. Малчуганите, които имат еднакъв брой точки и са в т.нар. гранична група, ще получават ново случайно число за всяко класиране, обясниха от кметството.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.