iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нарастват продажбите на имоти в София

Нарастват продажбите на имоти в София 07_1437740180

При продажбите на имоти в София има ръст от 31% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2014 г. Това сочат данни на Агенцията по вписванията.

Това съобщи на пресконференция Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ).

"По Южното черноморие извън най-големите градове се отчита близо 60% спад на търсенето на ваканционни имоти. Основният интерес е насочен към нискобюджетни и малки имоти - студиа и гарсониери в ценовия диапазон 20 хил. - 22 хил. евро. Могат да се намерят и студиа за 16 хил. - 17 хил. евро, които не са на първа линия", каза Ирена Перфанова.

В самия Бургас се отчита ръст на цените на жилищата от 10-13% в сравнение с миналото лято. Основните купувачи в Бургас са българи и руснаци, които инвестират с цел постоянно живеене, най-търсени са едностайните и двустайните жилища. По думите на Ирена Перфанова има ръст на младите семейства, които купуват жилища с ипотечни кредити.

В община Несебър има спад на обема на сделките за първото шестмесечие в размер на 22%. Ситуацията за Балчик и Бяла е подобна, макар че там спадът е по-малък - с 11%, каза Добромир Ганев, зам.-председател на НСНИ. В Пловдив има 22% ръст на сделките с имоти за първото шестмесечие на тази година в сравнение със същия период 2014 г., допълни той. Селските къщи на 10-15 км от Велико Търново остават едни от най-търсените, заяви Даниела Грозева от НСНИ.

Съществуват няколко лоши практики, които се забелязват в обявите на агенциите за недвижими имоти, най-вече на сайтовете им, съобщиха от Национално сдружение недвижими имоти.

Една от най-разпространените е да се публикуват нереални снимки на имота, който се предлага. Случва се и в обявата да се посочи даден район, а да се окаже, че локацията на имота е съвсем друга. Често една агенция или едно частно лице си публикува офертата, след което друга агенция за недвижими имоти я взима и я публикува със същите снимки и информация, без да има право. В бизнеса липсва регулация и затова скоро ще бъде пуснат доброволен публичен регистър на агенциите за недвижими имоти и на работещите в тях, обявиха от НСНИ.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.