iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 46 хил. лв. на ден се плащат за синя и зелена зона

Над 46 хил. лв. на ден се плащат за синя и зелена зона 04_1429185260

Средно 46 136 лв. на ден струва на софиянци и гостите на столицата паркирането в центъра на града, като за периода януари-февруари приходите на Столичната община от синя и зелена зона са били 1 891 590 лв.

„За същия период на 2014 година са събрани 1 806 055 лв., т.е. нарастването на постъпленията е с 85 535 лв.“, отчете зам.-кметът по транспорта в София Любомир Христов пред БТА. По думите му се наблюдава устойчива тенденция около 15% от паркоместата в платените зони да остават постоянно свободни. Въпреки това нарушители не липсват. Само за два месеца

приходите от поставени скоби са 604 920 лв.,

а от репатриране на неправилно паркирали коли са 133 560 лв.

Повече приходи от Столичната община отчитат при продажбата на билети от шофьорите на градския транспорт. „Увеличението е с около 2 млн. лв., което се дължи на факта, че по немалка част от крайградските линии вече има т.нар. постоянен контрол в автобусите”, обясни Христов.

От продажбата на карти за еднодневно пътуване и месечни карти общината е спечелила над 23 млн. лв.

От следващия месец софиянци ще се возят в

нови автобуси по линиите

94, 305 и 413

Те са вече доставени, но е необходим период от един месец за регистрация и оборудване с бордови устройства, и GPS системи. В средата на годината от движение ще бъдат спрени и последните икаруси.

Сега старите рейсове се движат по линиите 78, 79, 85, 285 и 86. Освен това до края на лятото по най-натоварените спирки в столицата ще бъдат монтирани електронни информационни табла. За ремонт на пътната инфраструктура тази година пък Столичната община е заделила 2 млн. лв. В края на април ще започне рехабилитацията на булевард „Цариградско шосе”. До 15 септември строителите трябва да са приключили ремонта в участъците от Околовръстното шосе до разклона за летището и жк „Младост” и този между „Алея Яворов” и моста на Четвърти километър. В началото на юни ще започне и ремонтът на площад „Руски паметник“. „Планираме да бъде извършен ремонт на пътните настилки и тротоарите на улиците „Цар Асен”, „Княз Борис” и „Солунска”. Тези улици са много натоварени от автомобилно движение и са в лошо състояние”, каза още зам.-кметът. Местната власт планира и изграждане на още

66 км велоалеи до края на годината

Междувременно станаха ясни мотивите за писмото на общината до Комисията за защита на конкуренцията, ан базата на което е започнало разследване срещу услугата за споделено пътуване Uber, представляваща алтернатива на стандартния градски транспорт и таксиметров превоз. На „Московска” 33 са на мнение, че сигурността при плащанията, които се извършват не в брой, а през приложението, представлява проблем, независимо от твърденията на фирмата, че услугата е изключително сигурна. Според общината сегашната законова нормативна база не позволява предлагането на услугата превоз на пътници срещу заплащане без нужните регистрации за това. Ето защо юристите на общината искат КЗК да даде становище дали предлагането на такъв вид услуга не създава предпоставки за нелоялна конкуренция.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.