iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да въведат работно време за уличните търговци

Може да въведат работно време за уличните търговци 07_1436166104

Столичната община предлага да се въведе работно време за търговците на открито навсякъде в София. Те се намират в паркове, площади и дори тротоари, като това става ясно от предложение на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов.

Идеята е малките павилиони и будки, в които се продават царевица, хотдог и сладолед да работят от 8 до 21 ч., като след изтичане на работното време задължително съоръженията ще се премахват.

"Това, което се случва в момента, е, че тези съоръжения стоят постоянно, а неслучайно те са мобилни - за да се премахват, след като не работят", обясни Барбалов.

По думите му в хода на дискусията ще се обсъжда дали работното време да не е зимно и лятно. Глобата за неспазване на работното време ще е от 300 до 2000 лв., а за това ще следят общинската полиция и СДВР, предлага още зам.-кметът.

Актовете ще се издават от Столичния инспекторат.

В момента за тези съоръжения няма разписан регламент за големина, но и такъв норматив се обсъжда, обясни Барбалов.

Сега някои от мобилните съоръжения са достигнали размерите на преместваемите обекти, които се поставят по одобрена схема от главния архитект и не се премахват всеки ден. Такива са например витрините за сладолед.

За юни месец мобилните съоръжения в столицата са били 200, като 15 от тях са с големина над 4 кв. м, което е прекалено за такъв обект.

За облекчение на търговците обаче се предлага разрешението за поставяне на будките да стане от три на шест месеца.

Предлагат се обаче и нови мерки за контрол на некоректните търговци. Така например районният кмет ще може да прекрати издаденото разрешително за ползване, ако не е платен наемът повече от един месец.

Ако търговецът реши, че бизнесът му не върви, също ще може да поиска прекратяване на договора. Остават възможностите за прекратяване, ако мястото, за което има разрешение, не се ползва по предназначение или когато не се ползва от лицето, на което е предоставено.

В наредбата се създава и нов раздел за информационните фирмени табели. Те вече ще се издават от районните кметове и ще може да се премахват, ако наемът за поставяне не е платен повече от един месец. Разрешението за поставяне на фирмено-информационна табела е една година, а при информационните табели не повече от две седмици.

Източник: sofia.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.