iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Монтират още говорещи табла на спирките в София

Монтират още говорещи табла на спирките в София 06_1434805563

Още 420 говорещи електронни информационни табла ще бъдат монтирани в София до края на годината, като освен че ще ни казват след колко минути ще дойде превозното средство, те ще имат и дигитални часовници.

Така общият им брой ще стане над 1110

каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. На тях ще може да тече по-специфична сервизна информация - за аварии, ремонти по пътя и т.н. Таблата ще говорят по-високо, ако наоколо е шумно. Ако пък край спирката е тихо, те ща с по-слаб глас, за да не пречат на живеещите в района. Заради многото оплаквания им направихме допълнителна преработка със сензор за нивото на външния шум.

В зависимост от него динамично се намалява или се увеличава нивото на звука на говорителя на таблото”, обясни Любомир Христов. Освен в центъра, говорещите табели

ще се сложат и в селата край столицата

Новите електронни информационни пунктове ще пестят ток и ще светят с различна яркост в зависимост от това дали е ден или нощ. Някои от тях пък ще се захранват от слънцето. Парите са осигурени от спестените средства от проведени обществени поръчки по проекта. Управляващият орган по ОП „Регионално развитие” одобри допълнителното финансиране, посочи също Христов.

Новите рейсове на градския транспорт също ще казват на пътниците коя е следващата спирка. „Възложили сме във всички 126 нови автобуса да има гласово оповестяване като в метрото и тролеите”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Със звукова сигнализация ще бъдат оборудвани и 160 светофара до края на следващата година.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.