iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Купуват нови автобуси за София

Купуват нови автобуси за София 10_1444133095

270 чисто нови автобуса с климатик ще возят софиянци след четири години, като возилата ще идват по различни проекти и за тях ще се кандидатства за европари.

До края на следващата година ще тръгнат първите 110 рейса. За тях вече е обявена обществена поръчка от Столична община. Плановете са през 2018 г. още 80 машини да подменят ветераните в автопарка. Последният проект разписан в програмата на кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова ще се реализира след четири години, когато ще дойдат още 100 автобуса. Така средната възраст на автопарка ще падне до 7 години. През тази година общината пенсионира и старите икаруси с автобуси номер едно в Европа. Така по улиците вече се движат 126 коли. Уникалните возила струват по около 1,03 млн. лв. всяко, а освен че са на газ, имат система за аудиоинформация, която съобщава спирките на пътниците.

В плановете на Фандъкова за „зеленото” бъдеще на града влизат и електробусове. Те ще обслужват линии, които са в центъра и големите жилищни комплекси. Целта е да се намалят вредните емисии във въздуха.

Освен това след четири години всеки четвърти трамвай по софийските улици също ще е нов. Това ще стане възможно с доставката на 50 нови мотриси, които ще дойдат по европейски програми. Освен това ще се ремонтират и 20 км релси по булевардите „Цар Борис III”, „Македония”, „Алабин”, „Александър Стамболийски” и улица „Каменоделска”. На тези трамвайни трасета ще се монтират шумозаглушители, за да не тракат постоянно на гражданите.

Камери срещу вандали и джебчии ще бъдат монтирани във всички 800 превозни средства на градския транспорт. Биг брадър вече следи във всички рейсове по линия 111. Видеонаблюдение работи и по линии 56, 11, 77 и 79. Камери ще осигуряват спокойствието на пътниците и в автобуси 64, 67, 98. Камерите ще следят не само в пътническия салон, но ще следят и самия маршрут на автобуса.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.