iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гробищата в София са събрали над 6 000 лв. вчера

Гробищата в София са събрали над 6 000 лв. вчера 05_1433062472

Малашевските и Централните софийски гробища са събрали над 6000 лева на вчерашната Черешова задушница, като парите се събират на изхода от посетителите с автомобили, след като хората са оплакали близките си и са почели душите им.

На Задушница всички влизат с автомобилите си, за да могат по-лесно да пренесат храната и даровете за покойните си близки. Така напливът от поне 1000 коли за деня образува километрични задръствания по тесните алеи на гробищата. Ако скърбящите успеят да се преборят със задръстването на отиване, почистването на гроба, изпълнението на ритуалите и задръстването наобратно за 2 часа, ще платят 2 лева. Това обаче рядко се случва, така че хората плащат поне 4 лева, което е цената за цял ден.

"Грозно е да се искат пари на гробищата. Още по-възмутително е да се искат пари от инвалиди, които едва свързват двата края", разказва възрастна жена инвалид, на тръгване от Малашевските гробища. По-късно тя трябваше да измине същия път и на Централни гробища.

Простата сметка показва, че ако средно 3000 коли минават през парковете и се справят за два часа, то ще бъдат прибрани минимум 6000 лева за двата най-големи гробищни парка.

В същото време обаче се оказва, че не само почистването на гробовете, но и пространството между тях явно е задължение на близките на покойници. Посетителите на Централни гробища останаха шокирани и отвратени на затрупан с отсечени клони гроб, останал без паметник. Гробът се намира между парцели 117 и 118 .

Източник: blitz.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.