iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Целта на столичното метро е да превозва 105 млн. пътници до 2023 г.

Целта на столичното метро е да превозва 105 млн. пътници до 2023 г. 07_1437485254

Столичното метро ще превозва по 105 милиона пътници на година до 2023 г., като целта е заложена в насоките за кандидатстване по оперативна програма “Транспорт”, публикувани на правителствения портал за еврофондовете www.eufunds.bg.

Според документа през 2013 година подземната железница е превозила 80 млн. пътници.

За да се постигне целта, през следващите 7 години се залага разширяване на софийското метро чрез изграждане на трети метродиаметър бул. “Ботевградско шосе” - бул. “Владимир Вазов” - център - жк “Овча купел”. Планирано е и разширение на втория метродиаметър от метростанция “Джеймс Баучер” до кръстовището на бул. “Черни връх” с бул. “Хенрик Ибсен” и ул. “Сребърна”. Средствата за метрото са предвидени в мярката “Инфраструктура за екологосъобразен градски транспорт”, в която са заделени общо 341,3 млн. лева.

Целият бюджет на програма “Транспорт” е 1,604 млрд. евро. Заложено е 85% от финансирането на проектите да е с европари, а останалите 15% - от държавната хазна.

По 572 343 631 млн. евро са заделени в две водещи оси на програмата - “Железопътен транспорт” и “Магистрали и пътища”. По първото перо се предвижда модернизация на железопътния участък Пловдив - Бургас, фаза II (включително и жп възел Пловдив, и жп възел Бургас). Общата му дължина е 111 км.

Друг проект е за модернизиране на жп линията София - Септември в участъка Елин Пелин - Ихтиман и Ихтиман - Септември с обща дължина 79 км, както и изцяло двойна линия и модернизиране на жп линията Радомир - Гюешево.

Поставя се за цел максималната скорост на влаковете да се повиши. В момента допустимата максимална скорост е 94,8 км/ч, докато през 2023 г. тя трябва да бъде до 137,30 км/ч.

С европарите за магистрали се предвижда изграждане на лот 3 от магистрала “Струма” Благоевград - Сандански. Става въпрос за участъка през Кресненското дефиле. Ще бъде финансирана и подготовката на проекти за магистрала “Черно море”, и пътят Русе - Велико Търново, включително разширението на моста Русе - Гюргево.

По програмата са заделени и 57,9 млн. евро. за иновации в управлението и услугите в транспорта и още 40 млн. евро “Техническа помощ” за администрацията и за популяризиране на програмата.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.