iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Блокадата около Руски паметник в София приключва на 19 август

Блокадата около Руски паметник в София приключва на 19 август 08_1439361054

Пълната блокада на движението около Руски паметник в столицата ще падне на 19 август, като тогава общината ще приключи с ремонта на ключовото кръгово кръстовище.

Още в събота пък трамваите 4 и 5 бяха пуснати в локала от страната на на бул. „Скобелев”.

От общината са направили и симулация на трафика, която показала значително намаляване на времето за преминаване през кръстовището.

Вредните емисии ще намалеят с 20%. Там ще има и велотрасе, което да направи връзка между съществуващото по „Цар Борис III” и велоалеите по „Ген. Скобелев”.

Всички пътни ремонти в София се изпълняват в срок, увери кметът на София Йорданка Фандъкова пред bTV. Проектите са цялостни – включват и тротоари, и подмяна на осветление, там където е възможно са предвидени и велоалеи. Кметът обясни, че се стараят да не се блокират тотално движението в града. „Ремонтите са сериозни и няма алтернатива, ако искаме да оправим града си”, уточни още Фандъкова. Тя обеща, че движението по „Цариградско шосе” ще бъде пуснато до 15 септември. Пет дни по-рано пък ще е готова и една от основните пътни артерии в западна посока - бул. „Сливница”.

До 21 август ще е пуснато изяло движението и по пробива в горната част на булевард „Александър Малинов” до Южната дъга на Околовръстното. Фандъкова съобщи, че след обновяването на големите булеварди в центъра вече ще може да се влезе по-масирано и в кварталите.

До края на годината трябва да започне и копането по третия лъч на метрото. Направихме сметка, че с общинското и държавното съфинансиране и евентуалната подкрепа от оперативната програма ще можем да движим паралелно два участъка, така че след четири години да имаме метро поне от Малък градски театър „Зад канала” до „Овча купел”, уточни Фандъкова. Тя е убедена, че общината ще успее да изгради и другия участък до кв. „Левски”.

Междувременно представителки на Фейсбук групата „Път за бебешки колички в София”се срещнаха със зам.-кмета по транспорт Любомир Христов. Освен проблема с тротоарите, майките се оплакаха и от недостъпния подлез на метростанция „Сердика”. Христов е обещал там и на още 20 подлеза да бъдат поставени асансьори.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.