iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще ваксинират и кастрират уличните животни

Ще ваксинират и кастрират уличните животни 02_1423062002

Ще преброяват уличните животни в София, като ги кастрират и ги ваксинират. Има хиляди бездомни котки, които се разхождат без надзор във всеки по-голям град в странат и от тях плъзват болести като хламидии и бяс, които буквално дебнат зад всеки ъгъл.

Това каза представителят на информационната кампания за отговорно отношение към котките „ОКотки” Цвета Димитрова.

По думите й много големи градове като София, Пловдив, Бургас, Добрич, Благоевград и Сливен отчитат ръст на популациите на бездомни котки.

"Стара Загора, Плевен и Велико Търново не забелязват да има проблем, а Русе и Хасково дори нямат наблюдение по въпроса. Това показва проучването ни, което има за цел да информира хората как и защо трябва да се грижат за котките”, допълни Димитрова.

Тя уточни, че единствените два града, в които има работещи програми в тази посока, са Бургас и Пловдив. Именно в града под тепетата има и най-много котки, които се шляят без надзор по улиците и сеят зарази. Там отчитат около 35 на сто ръст на безстопанствените животни, като цифрата отдавна надхвърля 10 000.

Освен бездомните котки опасни се оказват и тези, с които си лягаме вечер под завивките. „Една от най-големите заблуди, която се носи сред стопаните на домашни котки, е, че щом те не излизат навън, няма смисъл да се обезпаразитяват и ваксинират, но това не е така”, категорични са ветеринарите.

По думите им котките събират всичките мръсотии, които сами внасяме вкъщи, и дори тези от улицата, когато отворим прозореца да проветрим. След това при обичайния си тоалет, когато котето се ближе старателно, то се заразява и става преносител на хиляди бактерии, които могат да заразят децата с глисти например, обясниха специалистите.

През 2015 г. предстои в София да бъдат преброени всички бездомни котки, както и голяма част от тях да бъдат кастрирани и ваксинирани.

Лекарите напомниха, че една котка живее много повече, когато се полагат грижи за нея и ако не ни се гледат малките й, задължително трябва да я кастрираме. На всички желаещи да си осиновят бездомно коте "ОКотки" ще подари безплатна ваксина, казаха още от организацията.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.