iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ще променят улици в София

Ще променят улици в София 03_1425983728

Превръщат столичната улица „Граф Игнатиев”в пешеходна зона по подобие на централната алея на Амстердам, предвижда проект на архитектите от А.Д.А., който ще бъде разгледан през следващите две седмици от експертен съвет.

Плановете включват да се намали скоростта на трамваите, а движението на мотрисите да е само по един коловоз с изчакване. По този начин улицата ще се разшири и ще има повече място за пешеходците. Пазарът за зарзават в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици” пък ще се премести на отсрещния тротоар. Нещо повече - архитектите предлагат плодове и зеленчуци да се продават само в петък. Грозните маси ще се сменят с елегантни стъклени конструкции, които ще се прибират.

Подобна ще е и съдбата на пазара за книги на пл. „Славейков”, който ще работи от петък до неделя. В останалите дни пространството ще се използва за отдих. Проектантите предлагат

чешма да смени и фонтана убиец

на пл. „Славейков”. Композицията на Пенчо и Петко Славейкови пък ще се премести на централно място, като фигурите ще гледат към някогашния си дом.

Улиците „Шишман” и „Солунска” ще бъдат преустроени като споделени пространства с единна повърхност за пешеходци, велосипедисти и автомобили. Едновременно ползването на улицата ще става с нова организация на движението. В зоната ще се подменят настилките, ще има нови места за отдих, дръвчета и кашпи. Ще бъде подменено и осветлението.

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски” също ще се превърне в пешеходна зона. В пространството, заключено в карето „Васил Левски”, „Цар Освободител” и ул. „Раковски”, ще се въведе ограничение от 30 км в час. Архитектите от А.Д.А. предвиждат в паважа на площада да се вградят „златни” плочки с имената на видни българи от миналото.

Зад паметника на Цар Освободител ще се

изгради подземен паркинг за депутатите

а за гражданите ще има такъв на ул. „Оборище”. Бронзов макет на центъра на София пък ще блесне до сградата на БАН.

Проектите за трите зони ще преминат през обществени обсъждания. След това те ще претърпят корекции. През май трябва да са готови окончателните проекти, с които общината ще кандидатства по ОП „Региони в растеж”. Идеята е след 2 години сърцето на София да е модернизирано. През април ще бъде обявен нов конкурс за зоната, в която влизат жълтите павета и Градската градина.

Сух фонтан и кръгово кръстовище с три ленти ще се обособи пред Националния стадион „Васил Левски”.
Нов парк и Алея на спортната слава ще има край Перловската река в столицата. Архитектите от „Стефан Добрев - архитектура и дизайн” предвиждат нивото на водата да се вдигне с метър, а три савака да се свалят и вдигат автоматично според притока на дъжда по подобие на р. Сена в Париж. Пред Националния стадион „Васил Левски” пък ще има спортен площад с фонтани и статуи. Трафикът в района ще се отпуши, защото булевардът ще се разшири с по една лента във всяка посока. Кръгово кръстовище пък ще има около ул. „Гурко”. Звезди на славните ни атлети ще се инкрустират в Алея на спортната слава. Тя ще е обградена от тематични площади на борба, щанги, лека атлетика и други.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

19-Април-2017

19-Април-2016

20-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.