iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има фестивал на хвърчилата в Исперих

Ще има фестивал на хвърчилата в Исперих 06_1433938002

В Исперих в събота ще организират фестивал на хвърчилата, като състезанието ще се проведе на платото на археологическия резерват „Сборяново". Инициатор на проявата е местното читалище „Съзнание 1891" в града.

Надпреварата между деца и възрастни ще се проведе в три етапа. Точки ще се дават за най-високо издигнало се хвърчило, за най-дълъг престой във висините и за най-оригинални фигури, изрисувани върху летящите крила. Регламентът изисква рисунките върху хвърчилата да съдържат мотиви от древните традиции на траките, върху чиито земи се надпреварват днес хвърчилата. Специални награди са предвидени и за най-красивото хвърчило, както и за най-малкия участник във феста.

Това е второто издание на празника на хвърчилата в Исперих,обясни секретарят на читалището Савина Атанасова. Идеята за фестивала принадлежи на Местната инициативна група,която миналата година е сложила началото на проекта „Полети с мен", финансиран със средства от ОП за Развитие на селските райони. В първото издание на на празника се включиха повече от 100 деца и семейства. Организаторите очакват участието днес да е по-многобройно.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.