iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Рециклират по 175 автомобила на ден у нас

Рециклират по 175 автомобила на ден у нас 11_1417005158

У нас рециклират на ден 175 стари и вече неизползваеми коли се рециклират.

„През 2013 г. в България са рециклирани 64 035 автомобила. За тази година все още няма данни", каза Силвана Тодорова, мениджър в компанията за рециклиране на стари коли „Евро Стийл Трейд".

Информация ще има след 31 март догодина, тъй като това е срокът, в който дружествата за събиране и оползотворяване на стари коли предават годишните си отчети на структурите на министерството на околната среда.

93% може да се използват

Средно около 93% от материалите, вложени в производството на нов автомобил, могат да се рециклират.

Това на теория свежда до минимум количеството на депонираните отпадъци, които биха могли да окажат отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве.

Рециклирането на старите коли намалява значително енергийните разходи за добив и производство на нови суровини и не замърсява околната среда.
В един стандартен автомобил се съдържат над 65% стомана и желязо.

Стоманата се използва за направата на купето, вратите, капака, багажника и калниците. Тези части включват минимум 25% вече рециклирано съдържание, защото желязо от скрап е задължителна съставка при производството на нова стомана.

Операция „Разкостване"

След приемане на автомобила в центъра за разкомплектоване започва разпарчетосването му.

Първо се проверява дали има части и компоненти, годни за повторна употреба и те се демонтират. След това горивото, маслото, антифризът, спирачната и останалите течности се източват чрез специализирана инсталация.

Според някои от големите фирми в бранша обаче тези правила не се спазват навсякъде. В по-малки пунктове за разкомплектоване изливали направо в канала тези течности, които се класифицират като опасни отпадъци.

После се махат масленият филтър, катализаторът, акумулаторът, гумите, стъклата, броните, таблото и седалките. Чак тогава колата е годна и отива за рециклиране. В процеса на преработката инсталация отделя черните и цветните метали, както и неметалите.

Поне 250 лв. за стария автомобил

От предаването на старата кола за скрап може и да се спечели. Цената, която фирмите за разкомплектоване плащат на собствениците, зависи от модела, марката, наличието на всички компоненти и части, тежестта. Тарифата започва от 250 лв. и може да стигне 2000 лв.

Центровете за разкомплектоване предлагат като услуга те да транспортират стария автомобил до площадката си, както и да го отпишат от общинските и полицейските регистри.

Въпреки че това намалява крайната цена, която собственикът получава за старото возило, е сред предпочитаните варианти, тъй като повечето коли, тръгнали към площадките за скрап, не са в движение и за транспорта им трябва да се плати отделно.

„Най-добре е собствениците, решили да продадат за скрап старата си кола, предварително да се обадят на безплатния национален телефон 0800 14 100, за да бъдат информирани за изкупните цени", препоръча Силвана Тодорова.

В случай че човек, предал колата си за скрап, реши да си я вземе обратно, дължи такси - 60 лв. за репатрирането на автомобила и по 16 лв. на ден за престоя на автомобила в центъра за разкомплектоване.

Нужен е документ за собственост

При приемането на автомобил в център за разкомплектоване задължително се представят документите за собственост на автомобила. Това изискване е въведено, за да се избегнат кражби на коли с цел продажбата им за скрап.

Документите са нужни и за да се издаде удостоверение за прекратяване на регистрацията, с което собственикът спира да дължи общински данък за колата.
Компаниите за рециклиране не изискват бележка за платени данъци за автомобила.

След като колата бъде рециклирана, документите остават при бившия й вече собственик.

В столицата и останалите по-големи градове в страната автомобилите, изоставени на общинска територия, се прибират безвъзмездно.

В София и Пловдив например, когато автомобил е паркиран на улицата или на тротоара и има вид на изоставен - не се ползва, няма номер и гумите му са спаднали, му се поставя бележка. На нея пише, че ако колата не бъде преместена в двуседмичен срок, ще бъде репатрирана.

След изтичане на този срок служители на фирмата, която има договор с общината да събира старите автомобили, минават отново, за да проверят дали маркираната кола все още е там. В случай че е, се вика паяк, който я извозва до съответната площадка за събрани стари автомобили. Там автомобилът престоява две седмици или месец в зависимост от срока на общинската наредба и ако никой не го потърси, се рециклира.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.