iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проучване показа, че учителите и лекарите са най-стресирани у нас

Проучване показа, че учителите и лекарите са най-стресирани у нас 10_1413880010

У нас учителите и лекарите са най-стресиращите професии, показва национално проучване на Главната инспекция по труда (ГИТ) за миналата година.

Оказва се, че шумът, който вдигат децата в клас, е основен източник на стрес за преподаватели. Заради напрежението от работата с пациентите и колегите лекарите пък губят съня си, показват още данните от проучването. Заетите в сферата на образованието и здравеопазването оглавяват класациите за най-много заболявания вследствие на напрежението на работното място. Челната тройка на проблемите със здравето, провокирани от стресовата професия, допълват журналистите. „Има доказана връзка между напрежението в офиса и високото кръвно, язвата, диабета и проблемите с опорно-двигателната система“, заяви главният асистент в катедрата по трудова медицина към Медицинския университет д-р София Евстатиева. Стресът е основна причина и за умората и тревожността на учителите и лекарите. Оказва се, че чиновниците също попадат в графата с най-тревожните професии.

Според анализ на Европейската агенция по здраве и безопасност при работа половината българи се трудят в стресова среда. Над 50% от европейските служители също признават, че стресът е неизменна част от работата им. Българските работодатели, за разлика тези в Европа, рядко предприемат обаче мерки за намаляване на напрежението в службата. Под 10% от предприятията у нас прилагат антистрес техники. „В това отношение сме на предпоследно място в Европа, като след нас е само Испания“, отчете специалистът по безопасни условия на труд Деяна Илиева.

За да се борят с напрежението, фирмите у нас организират спортни дни

и конкурси за рисунки на децата. В Европа пък залагат на по-нетрадиционни мерки като „телефон на промените“. Това е телефонна линия, която се прилага в случаите на големи промени в компанията. На „телефона на промените“ могат да се обадят всички служители, които искат да потвърдят или отхвърлят дочут слух за фирмата.

Европейското проучване показва още, че всеки пети българин е подложен на психическо насилие на работното си място. При работещите пряко с клиенти като сервитьорите например тормозът се изразява във формата на физическо насилие.

Междувременно данни на АИКБ показаха, че 20% от служителите отсъстват ежедневно от работното си място.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.