iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


През тази година 62 ловни сдружения са имали право да провеждат курсове за ловци

През тази година 62 ловни сдружения са имали право да провеждат курсове за ловци 07_1406709254

През тази година изпитите за кандидатстване за ловци са издържали 3 750 кандидат-ловци, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Общо 4х250 кандидат-ловци са препитвани след завършен курс на обучение и практическа подготовка. Тази година 62 ловни сдружения са имали право да провеждат такива курсове.

Изпитите са се провели от 5 юни до 18 юли 2014 г., съгласно Закона за лова и опазване на дивеча в държавните горски и ловни стопанства по график, предложен от регионалните дирекции по горите и утвърден от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите.

На една дата са имали право да се явят не повече от 25 човека. Изпитът за придобиване на право на лов се състои от теоретична и
практическа част. Теоретичният изпит е включвал три нива - тест, писмен и устен изпит като за явяване на всяко следващо ниво трябва да бъде издържано предходното. Тестът е съдържал 104 въпроса, съответстващи на темите от програмата за теоретична подготовка на бъдещите ловци, групирани по раздели на модулен принцип.

Писменият изпит включва два въпроса от различни раздели на преподавания материал. Кандидатите, които са допуснати до устен изпит, са отговаряли на уточняващи въпроси на комисията, които са свързани с развитите от тях писмени въпроси. Само издържалите теоретичната част са получили право да се явят на практически изпит, който включва стрелба по силует на дивеч - заек и стрелба по асфалтови панички -дисциплина скейт.

На лицата, издържали успешно изпитите, комисията издава удостоверение за придобито право на лов по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАГ. Тези, които не са издържали изпитите, могат да се явяват на такива, следващата година след преминаване на нов курс за подготовка.

Правото на ловуване се упражнява от ловци, които притежават член-
ска карта и билет за лов, заверени за съответната календарна година, както и разрешително за лов. Ловният билет се издава от
държавното горско или ловно стопанство, в чийто район съответното ловно сдружение, в което членува лицето, придобило право на лов, извършва дейност.

Източник: в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.