iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Премахват платените специализации на лекарите

Премахват платените специализации на лекарите 12_1417523315

Новото ръководство на здравното министерство иска да се справи с проблема със специализациите на лекарите.

"Ще има нова наредба, с която ще се премахне платеното обучение за специализация", обясни пред "Сега" зам. здравният министър Ваньо Шарков. Министерството на здравеопазването (МЗ) ще опита промените да са факт още за випуска, който ще завърши софийския Медицински университет през януари догодина.

В момента голяма част от лекарите, които придобиват специалност, плащат по 180 лв. на месец. Тези, които не плащат, получават 2 минимални работни заплати. Младите медици работят на договор за обучение, а не на трудов и не им се начисляват осигуровки и стаж за пенсия. На някои се налага да работят по разпределение в различни части на страната. По тези причини сериозна част от младите лекари заминават да специализират в ЕС.

Идеята на МЗ е да се променят медицинските стандарти за всички специалности и в тях да се запише, че за лечебни заведения, акредитирани да обучават, се изисква и наличието на специализанти. Така, за да покрият стандарта и да могат да работят със здравната каса по редица клинични пътеки, болниците ще трябва да декларират и че са наели млади медици. Освен това ще трябва да им плащат поне заплатата на лекар без специалност. Тя е различна за различните лечебни заведения, но според Шарков е повече от две минимални заплати. Медиците ще работят на трудов договор.

За целта обаче обучаващите клиники няма да получават повече пари. "Ако искат да се развиват, трябва да приемат специализанти", коментира Шарков. Подобна промяна със сигурност ще доведе до отпор от страна на болниците, акредитирани да работят със специализанти.

ДОБРОВОЛЦИ

Искаме да насърчаваме и доброволния труд при студентите по медицина от горните курсове, допълни зам.-министърът. Тепърва, ако студент работи доброволно в определена болница, след завършването ще има право директно да сключи трудов договор и да специализира, без да се явява на задължителния за останалите конкурс.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.