iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Премахват паметника "1300 години България" пред НДК

Премахват паметника "1300 години България" пред НДК 12_1418807304

Столичната община слага край на една от дългогодишните саги в София - съдбата на спорния паметник "1300 години България" пред НДК.

В четвъртък съветниците ще гласуват предложение за демонтиране на паметника и на негово място да се възстановят мемориалните плочи на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Предложението е с вносители от ГЕРБ и ДСБ.

Тази година общината проведе конкурс за визията на паметника, но нито един от деветте участници не успя да събере достатъчно точки, за да се реализира проектът му. Сред предложенията имаше идея монументът да се превърне в образователен център, подземен музей и други. В доклада се посочва, че дори и неуспешен, конкурсът е показал, че обществеността подкрепя възстановяването на плочите. От Министерството на отбраната вече са разрешили плочите да се възстановят. Това ще стане със средства от дарителски кампании, МО и други.

От доклада става ясно, че тепърва ще се търси място, където да се поставят скулптурните елементи от паметника. Докато се вземе решение, те ще се съхраняват в Музея за история на София. Обмисля се монументът да се премести в Южния парк. Според закона за авторското право и сродните му права, общината като стопанин има право да премести паметника без съгласието на автора и това няма да е нарушение. Монументът не е обявен за недвижима културна ценност и за него не важат ограниченията за премахването и преместването, разписани в Закона за културното наследство. Вчера авторът на паметника Валентин Старчев коментира пред БНТ, че най-доброто решение е той да се обнови или довърши. От общината обаче посочват, че ако той има желание, ще му бъде възложено да извърши преместването на бронзовите пластики, на които е автор.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.