iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Потушиха пожарът на границата ни с Македония

Потушиха пожарът на границата ни с Македония 04_1429369323

Напълно потушиха пожарът, който опустоши вековна гора край село Клепало. То е на границата с Македония. Дежурните екипи цяла нощ се бориха с огнената стихия.

Големият пожар на българо-македонската граница е възникнал от запалени стърнища в земеделски ниви в Македония. Вятърът бързо го е пренесъл на наша територия, в района на село Клепало. Над 500 декара вековна гора е унищожил огънят.

Когато бъде окончателно погасен пожарът, ще се направи преглед на щетите, каза директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. По негови наблюденя, са изгорели повече младите подрастъци от естественото залесяване, които са в ниския пояс на гората, но има и поражения върху големите дървета, чиято възраст е над 120 години, предаде БНР.

Македонските власти са заявили неофициално, че започват разследване на причините за запалването.

Втори пожар е възникнал отново в горски масив в близката община Симитли, но бързо е бил овладян. Засегнати са 20 декара гори.

"Огънят е локализиран снощи, но отделни огнища продължават да тлеят. На място през нощта останаха да дежурят служители на горите, които са около 70", каза Снежана Паскалева, пресаташе на Югозападно държавно предприятие /ЮЗДП/. Според нея тепърва ще се установява изгорялата площ 120-годишна борова гора, в която е горял основно самовъзстановяващ се подраст растителност.

Огънят навлезе вчера на българска територия след палене на треви в съседна Македония. Пожарът е възникнал в района на построения още преди 15 години македонски граничен пункт над град Берово.

Над село Клепало трябваше да има ГКПП, което не стана тъй като пътят Струмяни-Клепало не бе разширен, въпреки че още от 2007 г. имаше спечелен конкурс от благоевградска фирма. По същата причина отпадна и граничния пункт между Симитли и Пехчево.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.