iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпушват трафика по бул. "Черни връх" в края на август

Отпушват трафика по бул. "Черни връх" в края на август 01_1422618988

Отпушват трафика по столичния бул. "Черни връх" в края на август. Тогава ще отпаднат всички ограничения, въведени заради строителството на втората линия на метрото.

Това каза вчера кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на място. Строителството върви по график и през юли ще започне постепенното пускане на булеварда, а след лятото ще започнат подземните строителни дейности, обясни кметът. "Затова ние правим тези проверки, за да сме сигурни, че обектите вървят в срок и ако може малко по-бързо и гъвкаво да се освобождава движението. Това в момента е проблемен район", обясни Фандъкова.

Изграждането на станцията, която е разширение на втория лъч на метрото, започна миналото лято. Станцията трябва да бъде пусната през юни 2016 г. "Още 25 хил. души ще могат да ползват метрото. В този участък има над 95 жилищни блока, търговски обекти, офис сгради - всички тези хора ще бъдат включени. Чрез довеждащия транспорт ще могат да се възползват и съседните квартали", заяви Фандъкова. По нейните думи се очаква станцията да е много натоварена и затова има седем входа. Именно заради това очакване директорът на столичното метро обясни, че в близко бъдеще трябва да се търси възможност за продължаване на линията на юг в посока Околовръстния път. "По правилата на метростроителството с отиване към края на всяка линия постепенно пътникопотокът намалява. По втората линия "Джеймс Баучер" е най-натоварената станция и това показва, че трябва да продължи линията. Предполагам, че тази ще бъде с такова натоварване, така че в перспектива вероятно ще има бъдещо разширение на юг, но то не е в програмата", коментира шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев. В момента на станция "Джеймс Баучер" на месец се отчитат по 350 хил. пътници.

Към момента проектът продължава да се реализира с общински средства, но се очаква те да бъдат възстановени от ОП "Транспорт". Общината реши да започне проекта със свои средства, защото не получи подкрепа от кабинета "Орешарски", а сега има взето решение проектът да се включи в този програмен период.

ПРОБИВ

Междувременно се работи по проекта за изграждане на пробива покрай болница "Токуда" до Околовръстния път, който е продължение на проекта за двете естакади на Телевизионната кула и Семинарията. За да започне този проект, трябва да приключат отчуждителните процедури и обжалването на плана. След завършването му бул. "Черни връх" ще бъде разширен и ще стане с по две ленти до Южната дъга.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.