iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отново търсят пари за коледни бонуси на съдебните магистрати

Отново търсят пари за коледни бонуси на съдебните магистрати 12_1417619633

Магистратите вероятно отново ще получат бонуси, като Висшият съдебен съвет (ВСС) търси вариант за коледни бонуси.

При всички случаи те нямат да получат пълна заплата, а вероятно процент, както беше и миналата година. Проблемът е, че в съдебния бюджет няма средства за допълнително материално стимулиране. Освен това доскоро именно ВСС твърдеше, че системата е пред фалит и няма пари за ток и парно.

За раздаването на пълна 13-а заплата са нужни около 19.2 млн. лв. Единствената надежда за системата е правителството да отпусне 10-те млн. лв., които ВСС поиска за издръжка. Възнагражденията в съдебната система не са актуализирани от юли 2012 г., макар и да са обвързани по закон със средната бюджетна заплата. В момента най-ниската основна заплата на магистрат е 1546 лв.

Освен да търси пари за премиии, съветът има и друга сериозна задача за близките седмици - избор на председател на Върховния касационен съд. Срокът за номинации изтича днес. В понеделник за поста беше номинирана зам.-председателят на съда Павлина Панова. На 29 януари ще е вторият опит на ВСС да избере титуляр. При първия бяха номинирани двете зам.-председателки на ВКС - Павлина Панова и Таня Райковска. "Все още не сме направили официално никакво действие. Утре (днес - б.а.) ще разберете." Така отговори пред "Сега" Каролина Неделчева от съвета. Тя беше сред петимата членове, които номинираха Райковска по време на първата процедура.

На 25 септември обаче нито Панова, нито Райковска успя да събере минимума от 17 гласа. Тогава Панова се представи по-добре по време на изслушването, но Райковска взе повече гласове.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.