iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха Център за обществена подкрепа в Радомир

Откриха Център за обществена подкрепа в Радомир 02_1422888968

В Радомир откриха Център за обществена подкрепа /ЦОП/. Той беше осветен и открит с официална церемония.

Събитието неслучайно бе в деня християнския празник Сретение Господне или Зимна Богородица – Божията майка, закрилница на семейството и децата. Според народната традиция на тази дата се отбелязва Петльовден – празник отново посветен на децата.

Центърът в Радомир играе ролята на защитник на децата в риск и семействата им. Той е комплекс от социални услуги, насочени изцяло в подкрепа на подрастващите. Тук ще се осъществява превенция на изоставянето на деца, превенция за отпадане от училище, за насилието и противообществените прояви, както и консултиране и подкрепа на семейства, на приемни фамилии, на осиновители и на децата, отглеждани в тях, разказа директорът Антония Димитрова. Служителите ще оказват нужната психологическа, логопедична и педагогическа подкрепа. Най-доброто е, че услугите в ЦОП могат да се адаптират според конкретните потребности, така че да ги удовлетворяват в максимална степен.

Капацитетът на социалното заведение е за 40 деца и в момента той почти е запълнен. Тук са настанени деца в риск, които имат свои семейства, но са неглижирани. Досега с тези деца са работили в Центъра за обществена подкрепа в SOS-селището в Дрен. Центровете в Радомир и Дрен взаимно си сътрудничат и се допълват взаимно, каза Димитрова.

Центърът за обществена подкрепа е към Община Радомир, а за ремонта и оборудването му са инвестирани 13 000 лв.

Отец Георги Христов отслужи водосвет за успеха на социалния център, благослови начинанието и пожела в Радомир да има повече деца.

Тържеството бе уважено от кмета на Радомир Пламен Алексиев и неговият екип, областния управител Ирена Соколова, директора на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” Ивайла Касърова, началника на РИО Ваня Коконова, директори на училища, общински съветници и др.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.