iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отговорили са на 77 жалби за енергийното и водно регулиране

Отговорили са на 77 жалби за енергийното и водно регулиране 03_1425648703

Комисията за енергийно и водно регулиране у нас се е произнесла по 77 жалби в периода юни-декември 2014 година. Това обяви шефката на контролния орган Светла Тодорова.

Вчера тя отчете дейността на регулатора през този период на заседание на комисията за наблюдение на ДКЕВР. Оплакванията засягат най-вече проблеми в енергийния и водния сектор, като почти липсват жалби за газови проблеми.

Тодорова изпадна в неловка ситуация да обяснява на депутатите от комисията, че ДКЕВР няма отношение по договорите с т.нар. "американски тецове" - "Марица изток" 1 и 3. "Цената за изкупуване на електричество от централите от Маришкия басейн е вписана в дългосрочните договори и не се регулира от комисията", обясни Тодорова и добави, че става въпрос за търговски отношения между НЕК и двете фирми. Въпросът дойде от председателя на парламентарната комисия Искрен Веселинов от Патриотичния фронт, който попита защо се допуска двете компании да формират едни от най-големите печалби в България. Той се позова на медийни публикации, според които става въпрос за суми "в рамките на по 200 - 300 млн. лева".

Шефката на ДКЕВР заяви, че ЕРП-тата са подобрили работата по отчитането на електромерите, което стана повод за вълна от недоволство в началото на годината. Единствено при "Енерго-Про" не било забелязано подобрение. Остри дискусии и серия от проверки през януари започнаха именно заради дружеството, което обслужва Източна България. Причината бе, че "Енерго-Про" не е спазило 31-дневния срок за отчитане, а 67 000 от абонатите на компанията получиха по две фактури за ток. Това обаче е само 5% от общия брой на потребителите на чешкото дружество, а КЕВР започна незабавна проверка. Тодорова обеща регулаторът скоро да се произнесе дали и с колко ще глоби ЕРП-то.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.