iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да има промяна в цените на парното

Няма да има промяна в цените на парното 02_1424342691

Вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова каза, че поевтиняването на природния газ от 1 април може да не доведе до намаляване на цените на парното.

“Не очаквайте промяна в крайните цени на топло- и електроенергията заради понижението на цената на природния газ”, каза Тодорова.

Миналата седмица от газовия доставчик “Бул­гаргаз” прогнозираха, че цената на синьото гориво трябва да бъде понижена с малко над 13% в резултат на ниските котировки на петрола на международните пазари.

Може да има промяна в цените, по които топлофикациите купуват газ, но икономията да остане за “Булгаргаз” или за топлофикационните дружества, добави Тодорова. По думите й икономията трябва да отиде в по-голямата си част към топлофикациите, защото

те са понесли негативи от това

че цените им не са били променени, когато при предишни регулаторни периоди цената на природния газ е била повишавана.

Тодорова уточни, че това са нейни лични виждания и че те са предварителни, а не окончателни. До края на март топлофикационните дружества трябва да представят финансовите си отчети и те точно ще покажат какви са натрупаните им загуби, коментира още тя

Димитър Димитров - член на ДКЕВР, заяви, че

“Булгаргаз” също ще има полза

от това, тъй като топлофикациите ще акумулират ресурс, с който ще могат да погасят част от задълженията си към газовия доставчик.

Шефката на регулатора съобщи още, че до края на седмицата комисията ще излезе със становище по казуса с двете сметки, които “Енерго-Про” изпрати на 67 хил. свои клиенти в Се­­вероизточна България. Случаят предизвика и проверка на Министерството на енергетиката. При нея беше установено, че клиентите не получават хартиени фактури, ако изрично не са посочили, че искат такива. Бяха установени и електромери на абонати, чиито часовници работят грешно.

Никой не е казал, че задължително

ще има наказателни постановления

за “Енерго-Про”, каза шефката на ДКЕВР. “При предложение от експертите да има наказателно постановление това е единият път, да има задължителни указания към дружеството - това е другият път.

В единия случай - председателят издава наказателно постановление, в другия случай - комисията взема решение какви да бъдат указанията. Или едното, или другото – така е по Закона за административните нарушения и наказания”, обясни тя.
Домакинствата в Украйна ще плащат с 280% повече за газ
Тарифите на газа за населението на Украйна ще нараснат с 280%, а на топлинната енергия - с 66 процента. Това съобщи ръководителката на украинската централна банка Валерия Гонтарева, цитирана ТАСС. Тези проценти са заложени в меморандума с МВФ.

Гонтарева обяви също, че това повишение ще добави към прогнозираната инфлация още 7-8 процента. Затова в момента разглеждаме инфлационно равнище от около 25-26% до края на годината, подчерта централната банкерка.
Илхам Алиев у нас в началото на март

Президентът на Азер­байджан Илхам Алиев е приел поканата да посети България и да гостува на премиера Бойко Борисов в началото на март тази година, съобщиха вчера от правителствената пресслужба.

Поканата е била отправена по време на телефонен разговор, проведен вчера между премиера Бойко Борисов и президента Алиев. Основните теми, които са били обсъждани, са били в сферите на енергетиката и културата. Разговорите по тях ще продължат и в София при посещението на Алиев.

Както е известно, Бъл­гария има договор за закупуване на 1 млрд. куб. м на година от азербайджанското находище Шах Дениз 2 в Каспийско море. Доставките от него се очаква да тръгнат след 2019 г.

Междувременно БТА съобщи, че Азербайджан е отхвърлил искане на Гърция за намаляване на цените на природния газ, който ще се доставя по Трансаад­риа­тическия газопровод ТАР (от същото находище). Баку е отказал да удовлетвори също и гръцко искане за въвеждане на такси за преноса на природен газ през гръцка територия. Смята се, че отказът на азербайджанската страна се дължи на решението на ЕК да замрази без конкретен срок процедурата по предприетото от нея разследване за покупката на гръцкия национален газов дистрибутор ДЕСФА от азербайджанската компания СОКАР, без обаче да обясни причините, поради които е прибегнала до този акт.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.