iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Няма да има "Черен петък" у нас

Няма да има "Черен петък"  у нас 11_1416482093

Тази година световната мания за предпразнично пазаруване с големи отстъпки или т.нар. “Черен петък”, ще заобиколи България.

Традиционното вече и у нас явление няма да се проведе в пълния си блясък в последния петък на ноември - 28-и, научи “24 часа”.

Причината е страх у търговците да не бъдат санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган вече е започнал процедури срещу няколко големи търговци - главно онлайн, заради намаленията им през миналия ноември.

Съмненията на експертите на КЗК са, че търговците всъщност са подвели и
измамили потребителите, защото обявените тогава отстъпки не били реални. Масово предния ден преди “Черния петък” цените на стоките са били завишени значително, а после са пуснати оферти за намаления, стигащи дори до 80%.

Традиционно по цял свят в последния петък на ноември се пускат определен брой продукти с отстъпка от 80% от редовната цена.

Имало сигнали от засегнати потребители, че цените растели онлайн постепенно през целия предходен месец, за да бъдат “намалени” уж в т. нар. “Черен петък”.

Все още не се знае как ще приключат процедурите, започнати от КЗК, и кои търговци ще бъдат глобени. Санкциите обаче са внушителни и съгласно закона за “нелоялни търговски условия” може да стигнат до 20% от оборота на компанията нарушител за предишната година.

Това означава, че глобата може да мине 1 млн. лв.

Досега най-високата санкция в историята на КЗК беше наложена през лятото на държавния газов монополист “Булгаргаз” - 23 млн. лв. Предишният рекорд от 16 млн. лв. пък се държеше от вносителя на “Хюндай” - “Индустриал комерс”, и дъщерното му дружество “Хюндай лизинг”. Глобите обаче все още не са потвърдени от съда.

В опит да спасят поне малко предпразничното коледно пазаруване някои търговци у нас се опитват да приложат “Черен петък” в модифициран
вариант.

Например два столични и един варненски мол вече обявиха, че ще пуснат намаления не на 28-и, а още този петък - 21 ноември. Масовата отстъпка в цените обаче не е 70-80%, а 20-25 на сто. Именно толкова се очаква да предложат и повечето търговци на същинския “Черен петък” в края на месеца.

При нас всеки ден е “Черен петък”, следим и се самосезираме за различни нарушения не само в рамките на 28 ноември, заяви и Емилия Елчинова, шеф на “Контрол на пазара” в Комисията за защита на потребителите.

Ведомството е наложило много глоби и забрани за нелоялни търговски практики на търговци от началото на годината. Няколко големи вериги например са санкционирани, защото в брошури и реклами обявяват стоки на промоционални цени, а на място в магазина те не били налични.

Голям онлайн търговец на електроника пък е подвел потребител, който си купил телевизор, за който се рекламирало, че има свързаност с интернет, но се оказало, че допълнително трябва да се закупи мрежова карта. Тя пък не се предлагала в България, а само онлайн и излизала с всички разходи над 47 евро, или почти 25% от цената на самия продукт.

Глобите на Комисията за защита на потребителите стигат до 50 000 лв.

“И ние поискахме като КЗК да можем да налагаме санкции в процент от оборота, но предишният парламент не го прие”, каза Емилия Елчинова. Според нея обаче не бива и да се подценяват българските потребители, защото те отдавна били свикнали с триковете на търговците.

Затова и вече на практика не било възможно цените изкуствено да се надуят в деня преди обявяване на намалението. Още повече че това се хващало от контролните ленти в касовите апарати и информацията в компютрите за колко са продавани стоките ден по ден.

В САЩ и на запад вече има и “Сив четвъртък”

В надпреварата да привлекат повече клиенти търговците в САЩ и Западна Европа вече прилагат и т.нар. “Сив четвъртък”.

До началото на XXI век обичайният час за стартиране на предпразничното пазаруване за “Черния петък” беше 6 часа сутринта. Много от големите търговци обаче започнаха да отварят по-рано през нощта - в полунощ и дори предната вечер. Така се появи ново явление - “Сив четвъртък”. Вероятно скоро и то ще дойде у нас.

Иначе традицията за суперизгодни оферти преди Коледа е започнала в средата на миналия век в Съединените щати. Провежда се веднага след Деня на благодарността.

Масова гледка отвъд океана са стълпотворенията от хора часове преди отварянето на магазините и битките кой да влезе пръв, за да вземе заветния продукт с голямата отстъпка. Постепенно заради включващите се в Черния петък канадци явлението се разпростира и там. След това постепенно се появява и в Западна Европа.

Истинският бум на “Черния петък” по света обаче е след 2000 година, когато с развитието на онлайн търговията става широко разпространен. В България се прилата ог търговците едва от 2-3 години.

Съветват да не се купуват играчки и зимни дрехи

Има няколко групи стоки, които не бива да се изкушавате да си купувате на “Черния петък”, съветват анализатори от Market Watch. Сред тях например били детските играчки. Причината е, че търговците запазвали най-големите отстъпки за дните около Коледа, когато били и най-големите им продажби.

Покупката на зимни дрехи в края на ноември също било по-добре да се поотложи с месец. Наблюденията показвали, че през януари големите магазини предлагат отстъпки до 70% от цената им в опит да освободят повече свободно място за новите колекции.

Същото се отнасяло и за спалното бельо. През януари можели да се намерят чаршафи на по-изгодни цени. Преди Коледа много хора се подготвяли да посрещат гости и купували сега, заради което офертите не били много добри.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.