iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Недоносени са 11% от новородените у нас

Недоносени са 11% от новородените у нас 01_1421328217

Стана ясно, че около 11% от новородените в България са недоносени. Това съобщиха от фондацията „За нашите недоносени деца" Нина Николова пред "Дарик".

По думите й статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната. 15% от родените деца в Многопрофилната болница „Пловдив"за 2014-та година са недоносени, заяви пред Дарик началникът на отделението за новородени и недоносени деца в здравното заведение д-р Диана Аргирова. По думите й броят им се запазва траен и в последните пет години са проплакали между 300 и 350такива бебета.

Все по-често се раждат деца с тегло под 1 кг. В момента при нас се лекуват 19 недоносени деца, 7 от които са с тегло между 700 и 800 грама, обясни д-р Аргирова.

Според Нина Николова, сред основните причини за преждевременните раждания се коренят в начина на живот на бъдещата майка. Основни фактори са стресът и некачествената храна. Все по-често недоносени бебета се раждат от малолетни момичета, категорични са д-р Аргирова и Нина Николова. За последните два месеца, в Многопрофилната болница „Пловдив" са проплакали 3 недоносени бебета, чийто майки са 14-годишни.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.