iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НАТО изгражда център у нас

НАТО изгражда център у нас 01_1422714157

В София ще бъде изграден команден център от НАТО. Той ще отговаря за планиране и организиране на военни учения, за командване на части от бъдещите сили за бързо реагиране на алианса, както и ще изпълнява ролята на връзка на армията с командването в Брюксел.

Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Николай Ненчев пред парламента. Той беше запитан дали пактът планира изграждане на база край Шабла. Според Ненчев въпросът за команден център на НАТО и военна база до Шабла не е стоял на вниманието на МО. Той посочи, че по време на срещата на върха на алианса в Уелс България е подкрепила предприемане на необходимите мерки за гарантиране защитата на страните от НАТО. Една от мерките е създаване на структури за командване и управление.

"Основното им предназначение е координиране и подпомагане планирането и провеждането на многонационални учения и тренировки, синхронизирането с националното планиране, както и осигуряване на приемане и настаняване на други формирования от НАТО. Към настоящия момент се предвижда структурата да бъде разположена в София, като 50% от личния състав ще бъдат военнослужещи от страните членки на НАТО", обясни военният министър.

За изграждането на центъра стана ясно още при посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София. Той съобщи, че такива ще има още Литва, Латвия, Естония, Полша и Румъния. Вчера той потвърди решението. Той коментира, цитиран от АФП, че това ще е част от по-широк план за създаване на сили за бързо реагиране в Европа заради действията на Русия по време на украинската криза. Силите ще наброяват около 5000 души и се очаква части от тях да бъдат разположени в страните, където са командните центрове. Те ще бъдат активирани от 2016 г.

------СЪВПАДЕНИЕ

Полският министър на отбраната Томаш Шемоняк, цитиран от ТАСС, обяви, че Варшава насърчава гражданите да преминат военна подготовка заради ситуацията в Украйна. Инициативи в тази насока започват още от 1 март. Ще бъде увеличен броят на ученията за запасняци. Съобщението съвпадна с разпространената от "Атака" информация, че в България тече събиране на резервисти. Вчера министър Ненчев отхвърли тези обвинения и заяви, че военните окръжия обновяват данните си.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.