iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Намаляват изхвърлените боклуци

Намаляват изхвърлените боклуци 12_1419334511

За една година у нас са намалели количеството на изхвърлените отпадъци. Спаът е средно с 12 кг, показват данни на НСИ за състоянието на околната среда през 2013 година.

Миналата година населението е генерирало общо над 3 млн. тона отпадъци, което означава, че всеки човек е произвел по 434 кг смет. За сравнение през 2012 година отчетените отпадъци на човек са били 446 кг. „Понижението се дължи, от една страна, на по-точното отчитане на количествата на генерираните отпадъци и, от друга страна, на пониженото потребление вследствие на икономическите условия в страната“, обясниха от МОСВ. Според експертите от ведомството таксата за найлонови торби също е допринесла за намаляването на отпадъците. За по-малкото количество боклуци допринасят още намаляването на населението и изгарянето на част от отпадъците в печките за отопление в малките населени места. Вчера кабинетът прие план за управление на отпадъците до 2020 година. Стратегическият документ има за цел да се изготвят конкретни мерки, с изпълнението на които България ще изпълни поетите ангажименти пред ЕК в тази сфера. Според европейските изисквания през 2016 година страната ни трябва да рециклира 1,4 от отпадъците. Две години по-късно пък 40% от боклуците трябва да се преработват, а през 2020 година делът на рециклираната смет трябва да достигне 50%. Според плана, за да бъдат изпълнени тези изисквания, са нужни 1,3 млрд. лв.

Националната статистика показва още, че освен генерирания отпадък българите намаляват и потреблението на питейна вода. През миналата година на човек се падат средно по 99 литра на ден, докато през 2012 година изразходваното количество е било 102 литра. Най-големи прахосници на течността са софиянци, които дневно използват по 130 литра. В челната тройка се нареждат още Бургас и Благоевград, където са използвали съответно по 113 литра и по 107 литра вода. Най-малко количество от ценната течност са използвали жителите на Търговище – 65 литра на ден. Сред пестеливците се нареждат и жителите на Добрич и Сливен.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.