iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нагли апаши вече оглеждат евакуираните райони

Нагли апаши вече оглеждат евакуираните райони 02_1422887281

Село, което беше евакуирано, „настръхна“ от мародери. №а почистването на пострадалите райони ще помагат затворници.

Наводнените домове на евакуираните заради потопа могат да останат напълно опустошени не само заради стихията.

Нагли апаши вече оглеждат имотите и какво биха могли да си присвоят от тях. Хората от варненското село Бозвелийско са уплашени, че мародери вилнеят из домовете и имотите им, съобщи Дарик. Според местните обирджии вече са хвърлили око на домовете на някои от евакуираните жители.

От областната полиция обясниха за „Новинар“, че няма нито един подаден сигнал за подобно престъпление. По непотвърдена информация потърпевшите собственици все още не са стигнали до подаване на сигнали, натоварени с грижите по собственото си спасяване.

От полицията обясниха, че в района са били изпратени екипи на полицията и жандармерията, които да пазят къщите. Това потвърди и областният управител на Варна Стоян Пасев.

Кметът на селото Живко Панев също коментира, че няма официално регистрирани кражби, но превантивно са поискали охрана, защото електричеството е било прекъснато и крадците може да се възползват от тъмнината и липсата на хора в Бозвелийско.

Част от евакуираните жители вече са се завърнали в домовете си и това е сериозна пречка за мародерите.

От полицията обясниха, че наглеците редовно се възползват от нещастието на хората, без да им мигне окото. Къщите и магазините често били нападани навсякъде, където е удобно за мародерите. Затова от областната дирекция на МВР обещаха, че ще има засилена полицейска охрана, докато всички собственици не се завърнат по домовете си.

Като цяло обстановката във Варненско се нормализира, но остава в сила бедственото положение в общините Дългопол, Аврен, Провадия и Аксаково. В неделя язовир „Камчия“ е преливал със скорост 250 кубически метра в секунда. Усложнена остава обстановката в Кърджали, в Смолян и в Тополовград бедственото положение остана в сила и вчера.

В същото време пък от правосъдното министерство заявиха, че затворниците в наводнените райони са в готовност да се включат в акциите по възстановяване на щетите. Началниците на затворите във Варна и в Бургас вече са се свързали с кризисните щабове и са заявили готовност за включване в акциите на лишените от свобода.

Ситуацията се нормализира

Състоянието в страната леко започва да се нормализира, но предвид интензивните валежи продължават да бъдат високи нивата в повечето речни басейни. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БНР.

„Основният проблем беше предизвикан от интензивните валежи в източната част на страната и в Родопския район. Продължават да бъдат високи нивата по поречието на реките Марица, Арда и Тунджа”, обясни тя.

И допълни, че в понеделник са прелели Камчия, Ясна поляна, Мандра в Черноморския район, в Източнобеломорския район – Асеновец, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград, в Дунавския – Среченска бара и Йовковци, в Западнобеломорския – Студена, Дяково и Пчелин.

Евакуираха 300 души превантивно

Около 300 души са били превантивно изведени от домовете им в неделя, каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Това се е случило в засегнатите райони и около тях, като мярката е била за подсигуряване на живота и здравето им. Извеждането им е било спокойно и навременно, за да не се налагат после спешни спасителни действия.

По думите му в неделя е имало 526 спасителни дейности. Много от тях са били ситуации на отводняване и строежи на диги.

„Армията помогна, за което много искам да благодаря“, добави Вучков. Министърът съобщи, че в понеделник военни започнали да помагат и в ямболското село Попово.

„Разбира се, имаше и много доброволни формирования - каза още Вучков, добавяйки: - Но основният ангажимент си беше на българските пожарникари и служители по спасяването“.

Той препоръча на гражданите да се вслушват в съветите на властите, защото се очакват нови валежи и отново може да се стигне до превантивна евакуация на хора. Вучков предупреди, че ще има и контролирано изпускане на някои язовири.

Трима са в неизвестност след потопа

Придошлите от пороите реки отнесоха петима души в Благоевградско и Смолянско, като трима от тях останаха в неизвестност до следобедните часове в понеделник. До ранния следобед в понеделник се издирваха телата на мъжа и жената, чиято кола падна във водите на река Девинска.

Трагедията станала около 15 минути преди 17 часа в неделя на ул. „Васил Левски" в курортния град. При опит да даде на заден ход 49-годишната шофьорка на лек автомобил „Сузуки Витара” изгубила контрол над возилото, което се озовало в буйните води на река Девинска. Тя и 54-годишният й съпруг били завлечени от реката, като се предполага, че труповете им са стигнали до язовир "Цанков камък".

Двойна трагедия пък потресе благоевградското село Илинденци. Баща и син се удавиха в река Злинка в неделя. Мъжът и 9-годишният му син се връщали от празненство по случай Трифон Зарезан, когато станало нещастието.
Няколко минути преди това при катастрофа на пътя Благоевград-Сандански издъхна 37-годишната братовчедка на загиналия мъж. Погребенията им ще се състоят този вторник в един и същи час.

Междувременно продължава издирването на 46-годишна жителка на село Конарско, община Якоруда. Тя изчезна миналата седмица на връщане към дома си от местния хранителен магазин. В издирването са се включили и хора от селото, но до момента жената не е намерена.

В понеделник полицията и огнеборците прекратиха търсенето на 31-годишна жителка на Шумен, която изчезна в района на река Луда Яна край Петрич тази неделя. Издирването ще продължи, след като се успокоят буйните води на реката. Младата жена изчезна около 9 часа сутринта, докато разхождала кучето си. Любимецът беше намерен жив на остров в реката, но от стопанката му няма и следа.

Хасковско село остана без хляб

Стихията отцепи хасковското село Любеново и жителите му останаха без достъп до хляб. Потопите разрушиха пътищата до населеното място и оставиха хората там в изолация. Местните власти все пак успяха да снабдят жителите на селото с хляб в понеделник.

Кметските наместници на селата Стойково и Любеново – Василка Ангелова и Боян Бойдев, пък изразиха притесненията си, че складът за пестициди се намира много близо до водоема на селата за питейна вода.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.