iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мор натършка животни в Западен Пирин

Мор натършка животни в Западен Пирин 03_1426169801

В Пирин са се натършкали каракачански овчарки и диви животни, като масов мор на пастирски кучета и диви животни продължава вече седмица в района над град Кресна в Западен Пирин.

Натръшкани са кучета от ценната порода каракачанска овчарка и вълци. На 6 март сдружението за дива природа „Балкани” е подало официален сигнал до Министерството на околната среда и водите и районната инспекция по околна среда и дирекция по горите в Благоевград, тъй като еколозите подозират, че животните са покосени от подхвърлена отрова.

На 10 март пастирските кучета на Сидер Седевчев, който отглежда голямо стадо овце от рядката порода каракачанска овца в село Влахи, не се върнали от пасището. Стопанинът се притеснил, тъй като кучетата му са добре обучени и това поведение е нетипично. В четвъртък сутринта три от животните били намерени мъртви на пасището, а четвъртото куче липсвало. Седевчев веднага подал сигнал на телефон 112.

Служител на РИОСВ пристигнал на мястото, за да провери дали смъртта на четириногите е умишлена. Междувременно Седевчев се натъкнал на трупа на лисица и подхвърлено парче месо, за което се подозира, че е напоено с отрова. Животновъдът събрал месото, за да предотврати повече отравяния. Еколозите се притесняват, че освен намерената лисица и други диви животни са станали жертва на отровата.

Хищните птици също може да пострадат, тъй като са сред първите, които намират мърша. Повечето от тези птици са редки и защитени видове, алармират природозащитниците. В същия район, само на няколко километра на север, от години се полагат усилия за повторното заселване на белоглавия лешояд. Видът е изчезнал от земите ни именно заради масовото използване на отрови през 50-те години на миналия век.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.