iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Момиченце е починало в дом във Видин

Момиченце е починало в дом във Видин 01_1421326448

В Дома за медико-социални грижи във Видин починало момиченце на година и два месеца, като причината е задушаване. Въпреки че малката Никол е починала на 7 януари, близо седмица всички институции в града са крили инцидента.

Според неофициална информация бебето и други деца, настанени в дома, имали въшки и главите им са били намазани с мазила срещу паразитите. След това възпитателките поставили върху главите на децата найлонови пликове. След това хлапетата били сложени да спят следобед. Най-вероятно малката Никол е започнала да се задушава от плика в съня си и при опита да се спаси от найлоновата торба е паднала от леглото.

Тогава детето е ударило главата си, което е довело до черепно-мозъчна травма. Вследствие на този удар пък детето е повърнало и се е задушило, смятат разследващите. Най-вероятно бебето е можело да бъде спасено, ако в стаята, където са спели хлапетата, е имало възпитател, който да реагира при инцидента. Когато било откарано във видинската болница, обаче трупчето на детето вече е било изстинало, което според разследващите означава, че Никол е открита доста след смъртта й. Според запознати с процедурите, в случай че детето е било мъртво още в дома, то персоналът е трябвало да извика на място лекари и следователи. Но това ще установява назначената вътрешна проверка в социалното заведение, проверката, назначена от здравното министерство и разследващите случая следователи.

В окръжна прокуратура вече е образувано досъдебно производство за инцидент. Говорителят на държавното обвинение във Видин Владислав Влашев потвърди за случая и каза, че разследването тече срещу неизвестен извършител.

Според събраните до момента данни Никол била настанена в дома в началото на декември м.г., след като е била изведена от дома си от социалните служби като дете в риск. Прокурор Влашев уточни, че резултатите от направената аутопсия на трупа на детето показват, че смъртта е настъпила вследствие на механична ас фиксия –задушаване, в резултат на оток от черепно-мозъчна травма.

Според обясненията на персонала около 13 часа на 7 януари те окрили бездиханната Никол. Веднага детето е било откарано от медицинската сестра и лек автомобил на дома във видинската бърза помощ на МБАЛ „Св. Петка”. Лекарите са се опитали да го върнат към живот, но безуспешно.

Директорката на видинския Дом за медико-социални грижи д-р Мария Кръстева също потвърди за случая. Тя обаче обясни, че „смъртта на детето е настъпила по време на следобеден сън, в резултат на задушаване при повръщане на храна. Директорката обясни, че преди да бъде настанена в дома, Никол е била лекувана от тежка бронхопневмония във видинската болница, където според нея е постъпила в много тежко състояние.

„Детето е било недохранено и цялото му тяло е било синьо. За него са се полагали специални грижи от персонала, защото трудно е поемало храната”, обясни още д-р Кръстева.

Малката Никол е живяла преди това заедно с баба си и леля си в село Карбинци. Бащата на момиченцето е в затвора, а майката е била заминала на работа в Италия. Детето е от ромски произход. Детето е било погребано на 13 януари в родното си село. Майката се е върнала спешно от Италия, за да го погребе, казаха съседи от селото. Община Димово и социалните служби са изпратили официално писмо до затвора във Враца, с копие от смъртния акт на детето, с което уведомяват и бащата за смъртта на рожбата му.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.