iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Легализират незаконната сеч

Легализират незаконната сеч 12_1417522900

Масово се легализира незаконната сеч в българските гори. Това позволява на контролните органи да си затварят очите и да позволяват продажбата на дървесина в нарушение на европейските правила.

Схемата бе подобно описана от представителите на сдружение "За Ботевград" на пресконференция вчера. Мартин Тинчев от неправителствената организация разясни стъпка по стъпка механизма за незаконна сеч у нас въз основа на съвсем конкретно наблюдение върху сечището на ботевградското с. Краево.

В документите за даден горски участък се описват по-голям брой дървета с нискокачествена и евтина дървесина от действителния. Тези дървета фантоми фигурират в разрешителното на фирмата, а липсата им се компенсира с отсичането на по-качествени и големи дървета, за да се достигне позволеният обем. Така на терена в с. Краево са преброени 24 незаконно отсечени бука с диаметри на пъновете над 32 см (при разрешени до 26) и 210 дървета от бял и черен бор с диаметри над 40 см (при допустими до 34). "Отсечените 210 дървета са т.нар. дървета на бъдещето и са важни, защото осигуряват естественото възпроизвеждане на гората", обясни Тинчев. Той представи документи, според които за 2014 г. в с. Краево незаконно са добити над 134 куб. м дървесина. Според него контролните органи са наясно със схемата, но я толерират.

По граничните пунктове на страната ни с Турция и Гърция да бъде разположена жандармерия, за да се спре моментално износът на необработена дървесина. За това призова математикът проф. Михаил Константинов, член на сдружението "За Ботевград". "Биха могли да се използват и спътникови снимки по примера на Бразилия, стига да има воля", смята професорът. Според него безогледната сеч в горите е започнала около 2000 г., а в момента брадвите са стигнали и до националните природни паркове. "Отидете на Витоша, над Кладница, да видите какво става, вижте Странджа, Рила и Пирин, Лудогорието - скоро там не само луда, но и никаква гора няма да остане. Превръщаме държавата си в една Сахара", възмути се той. По думите му в схемата участват горски служители, полицаи, прокурори, митничари, кметове и общински съветници, покровителствани от всички партии, управлявали досега.

"Ще сезираме всички европейски институции, тъй като нашите разбират само от спиране на европари", коментира проф. Константинов. Той обяви, че ще създаде национална мрежа за мониторинг от хора, които доброволно ще следят за порочни практики и ако трябва, лично ще препречват пътя на тръгналите тирове да изнасят незаконно дървесина. Ще бъде създаден и сайт за анонимни сигнали за нарушения.

Наскоро земеделският министър Десислава Танева огласи мерки за ограничаване на незаконната сеч, сред които поставяне на пластмасови пластини с номера на трупите и създаване на мобилни контролиращи екипи. Според НПО-то обаче това са "мерки на парче". Вчера Танева обяви, че ще предложи да се увеличат с 5% териториите на защитните гори, основно в обхвата на водосбори. "В тези защитни гори се работи по план, щадящ изсичането на дървесина", коментира Танева.

---------------СТРАХ

В по-малките населени места проблемът е драстичен, тъй като хората буквално се опасяват от физическа саморазправа, ако се опълчат срещу дървената мафия, посочиха от сдружението. Мартин Тинчев даде за пример служител от горската агенция, който застанал на тяхна страна след съвместна проверка. "Срещу него веднага заваляха анонимни сигнали за корупция, направо му разкатаха фамилията", коментира той.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.