iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лавина е затрупала езерото Окото

Лавина е затрупала езерото Окото 06_1434463856

Планината показва за пореден път своята сила, като след тежкия и дълбок сняг, паднал в началото на месец март, лавина, увлякла пръст и камъни от улеите на връх Тодорка, е покрила едно от емблематични пирински езера - Окото.

За това алармираха от Национален парк "Пирин". Дебелият слой лед задържа все още наноса на повърхността.В момента туристите ще бъдат шокирани от непривична гледка Ц липсата на красивите пирински води, изпочупените и разхвърляни в безпорядък клони от клек, пръст и камъни.

Парковата охрана извършва постоянно наблюдение върху състоянието на ледената покривка и предупреждава туристите за опасността да се движат близо до бреговете на езерото. До края на месец юни, парковите служители и доброволци ще почистят района. Явлението не е необичайно, почти всяка година се откъсва лавина и пада в езерото, допълниха от парка.

Езеро Окото е най-малкото от 16-те езера от групата в Бъндеришкия циркус. Намира се в близост до хижа "Вихрен". Дължината му е около 65 м, ширината - 55 м, а площта - близо 2,5 дка. В най-долбоката си част достига до 5,5 м.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.