iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кравите у нас са се понижили

Кравите у нас са се понижили 10_1414499653

От влизането ни в ЕС през 2007 г. досега, кравите у нас са се стопили с близо 9%, показва анализ на Николай Вълканов от Института за пазарна икономика по повод отпадането на млечните квоти в ЕС от април 2015 г.

За намаляването на броя на млечните говеда има няколко основни причини, между които по-високите изисквания на ЕС към фермите, ограниченият достъп до финансиране и външната конкуренция, сочи анализът. Същевременно българското млечно говедовъдство е сред най-неефективните в ЕС заедно с румънското. Националното подпомагане не е насочено към решаването на реалните проблеми на сектора - раздробеност, липса на добра селекция на добитъка и слаба квалификация.

Липсата на ограничения за обема производство от 2015 г. ще увеличи конкуренцията в ЕС и най-вероятно ще доведе до регионална концентрация на производството в северозападната част на континента. Засилената конкуренция на пазара на мляко ще ускори процеса на преструктуриране в българското млечно говедовъдство. Фермите с под 10 животни ще продължат да отпадат заради пазарната си непригодност. За да оцелеят, българските животновъди трябва да работят за увеличаване на стадата и повишение на средната млечност до минимум 7 тона мляко на глава годишно.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.