iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Корабче с опасни химикали потъна в Дунав

Корабче с опасни химикали потъна в Дунав 02_1423748538

Във водите на река Дунав потъна корабче, натоварено с химически препарати. Това е станало малко преди българския участък, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Плавателният съд е пренасял 850 тона тор NPK, съдържаща химикалите - азот, фосфор и калий, които са се изсипали във водата. Товарът бил опакован в торби, всяка с тегло 500 кг с двойна обвивка. Инцидентът станал при извършване на маневри в търговското пристанище Молдова Веке в Румъния в 13.25 часа в четвъртък.

Веднага след случая басейновата дирекция в Плевен е изпратила запитване към международните ситуационни центрове в Румъния и Сърбия с искане за предоставяне на информация за резултатите от направените водни проби, когато те са налични.

Уведомени са и органите на пожарната във Видин, Гранична полиция, както и изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав", изпълнителна агенция "Морска администрация" и АЕЦ "Козлодуй".

По повод инцидента министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обясни, че няма сигнали за опасност от замърсяване на река Дунав.

Василева подчерта обаче, че МОСВ е в пълна готовност за вземане на проби. Министърът обясни, че замърсяването, ако има такова, трябва да дойде в България 35-40 часа след възникването на инцидента. Ситуационният център е в пълна готовност, използвани са и дипломатическите мисии, с които е изискано от Румъния и Сърбия да предоставят своевременно информация. По информация на МОСВ двойната опаковка на товарите до голяма степен намалява риска от замърсяване.

Изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД) капитан Павлин Цонев прогнозира, че водата, която е била евентуално замърсена, ще пристигне в българския участък на Дунав най-рано в петък по обед.

Районът на инцидента е отдалечен на 200 км от нашата граница. Благоприятна роля може да изиграят и двата шлюзови комплекса, които се намират в участъка на потъването, и особено шлюз "Джербап" 1, който е с обем около 2 млрд. куб. м вода и представлява един доста голям водоизточник.

"Обемът му е достатъчно голям, за да не се предизвика сериозно замърсяване. Най-вероятно ще се получи утаяване и концентрацията на веществата ще бъде много по-ниска. Надяваме се, че този товар поне е бил в големи чували, което до известна степен ще спре неговото разтваряне във водата", обясни Павлин Цонев.

По думите му в момента било особено важно да се осигури контрол по границата в района на Ново село и Видин от страна на Басейнова дирекция и регионалните екоинспекции, които трябвало да следят за повишаване на нивата на веществата, които се съдържат в торовете.

При по-голяма концентрация вероятно ще окажат негативно влияние върху речната фауна. Особено внимателно трябва да се проследи и качеството на водата, която се използва за поливане и особено за пиене.

От АППД имат готовност при нужда да изпратят кораб до района на границата, на който да работят екипите, изследващи качеството на водата.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.