iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Количествата на вода в реките пада

Количествата на вода в реките пада 04_1427962338

Нивата на реките продължават да се понижават. Това съобщават от пресцентъра на МОСВ, като по данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес ще е без валежи.

През нощта срещу петък и в петък на места, главно в Северна България и в планините, ще превали слабо, до 2-3 л/кв.м. В събота - без валежи. През изминалото денонощие речните нива в цялата страна са продължили да се понижават. Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води.

Дунавски басейн: Речните нива в басейна са се понижили с до -50 см.

Черноморски басейн: Незначително повишение от +10 см е регистрирано на р Провадийска при гара Синдел. Нивата на всички останали наблюдавани реки в басейна са се понижили с до -38 см .

Източнобеломорски басейн: Нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до -28 см. Незначителни повишения с до +46 см и с +8 см са регистрирани съответно в поречията Марица (р. Въча при гр. Девин, м. Забрал) и Арда (при гр. Рудозем).

Западнобеломорски басейн: Понижения с до -10 см и с до -14 см са отчетени, съответно в поречията Места и Струма.

Днес в резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, в резултат на снеготопенето, се очакват краткотрайни повишения на речните нива на места.

Дунавски басейн: Възможни са краткотрайни повишения в долните течения на наблюдаваните реки, вследствие на оттичането им:

Река Искър – прогнозните водни количества на 2 и 3април ще са около и над средната многогодишна стойност, а водните нива ще са над прага за внимание.

Черноморски басейн: Очаква се речните нива да продължат да се понижават, като краткотрайни повишения са възможни в поречията на реките -Провадийска, Камчия, Средецка, Русокастренска, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Велека, Резовска.

Източнобеломорски басейн: Поради снеготопенето и оттичането на реките се очакват повишения в долното течение на река Тунджа (след язовир Жребчево). Възможни са краткотрайни повишения в поречията на Марица (в долното течение на реката) и на Арда (в горното течение на реката).

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:
Нивото на река Мочурица при с. Воденичане е над жълтия праг (риск за тревога), като по прогноза се очаква в обедните часове на 4 април да падне под него.
Нивото на река Тунджа при Ямбол е над жълтия праг (предупреждение) и плавно се понижава.
Нивото на река Тунджа при Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава.

Река Арда:
Според системата за предупреждение за басейна на река Арда при НИМХ - нивото на река Черна река при Смолян се очаква да достигне жълтия праг (предупреждение) на 6 април . Водното ниво на река Елховска при Рудозем се очаква да достигне жълтия праг (предупреждение) също 6 април.

Западнобеломорски басейн: Очакват се понижения на речните нива във водосборите на реките Места и Струма.

Повишено внимание за водосбора на река Тунджа.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.