iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има такси за тегленето на депозитите от КТБ

Има такси за тегленето на депозитите от КТБ 11_1417011989

255-те хиляди клиенти на КТБ трябва да се подготвят за три неща - попълване на документи, чакане на опашки и плащане на такси. Те са с гарантирани депозити, които най-сетне ще получат достъп до парите си чрез други банки.

Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВБ) вчера обяви тарифата за таксите, които 9-те избрани банки ще събират, за да обслужват пострадалите от затварянето на КТБ от 4 декември нататък. Всеки, който иска да си изтегли сумата в брой, ще бъде таксуван - с 3 лева, ако вземането е до 3000 лева, а за по-големи вземания - с 3 лева плюс 0.2% за горницата над 3000 лева, пише в тарифата. Така, ако човек иска да получи своите 10 000 лева, банката ще му вземе 17 лева, а за 100 000 лв. кеш таксата ще е 197 лв. При това за суми над 20 000 лева е задължително да се направи заявка за теглене 2 дни предварително. Ако вземането е между 3000 и 20 000 лева, може и без предварителна заявка, но тогава таксата става по-висока.

Вариант за избягване на таксите е титулярят на влога от КТБ да си открие разплащателна сметка в обслужващата банка и да поиска парите му да постъпят там. Друга възможност клиентите на КТБ с гарантирани депозити да си спестят плащането на такси е да поискат банков превод. Това обаче важи само за транзакции до 100 000 лева през системата БИСЕРА. А сумите над 100 000 лева, които задължително преминават през системата РИНГС, ще се таксуват с 12 лева.

И Фондът за гарантиране на влоговете, и банкери признават, че вероятно със старта на изплащането на защитените депозити от КТБ пред банките, избрани да обслужват процеса, ще се извият опашки. Затова съветват хората, ако нямат спешна нужда от парите, да не тичат към банковите офиси още в първите дни. От съобщение на фонда става ясно още, че всеки защитен вложител на КТБ ще трябва да попълни в съответната обслужваща банка декларация, че е правоимащ по закона за гарантиране на влоговете.

Задвижването на операция за 3.6 млрд. лева - колкото са приблизително гарантираните влогове, няма да предизвика осезаемо сваляне на лихвите по депозитите, обяви Левон Хампарцумян, шеф на Уникредит Булбанк и председател на банковата асоциация. Той обаче призна, че понижението на лихвите е тенденция и тя ще продължи. В момента доходът от срочни спестявания на граждани и фирми е средно 2 на сто.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.