iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има нова измама у нас

Има нова измама у нас 02_1423233772

Измамници измислиха нова схема. Те изпращат писма с глоби за превишена скорост.

От МВР бяха предупредили хората да се пазят от телефонни измамници, които ще залагат на сценарии около наводненията, но „заекът“ изскочи от друг храст.

Потребител на социалната мрежа Фейсбук се оплака в профила си, че са го изпързаляли по нова схема. Иван Добрев получил известие, че в пощата го чака писмо. Нещата били изпипани и писмото наистина е пътувало от Германия.

Когато го отворил, Добрев видял, че било написано абсолютно грамотно и това още повече „циментирало“ достоверността му.

То било изпратено уж от властите в град Карлсруе. Полицейски камери засекли автомобила, който е собственост на Добрев, гласи текстът, продължавайки, че той като собственик дължи глоба за превишена скорост.

Возилото му се движело с над 200 км/ч и затова трябвало да плати глоба от 15 евро. Сумата е нереално малка за глоба в Германия. Това също направило впечатление на получателя на писмото. Ако не бил той зад волана във въпросния ден, трябвало да се обади на посочен телефон, за да даде информация кой е нарушителят.

Очевидно всичко било недоразумение, решил Добрев и се обадил на въпросния телефон. „Актът, за който става въпрос, е 15 евро – смешна за техните стандарти цена - написа Добрев, допълвайки: - Отдолу е даден номер и адрес за кореспонденция, което всъщност е врътката“.

Впоследствие „ужиленият“ разбрал, че телефонният номер е костинбродски. „Това е от тези импулсни номера (подобно на врачките по ТВ) – звъниш, обясняват ти 5 минути нещо и в края на месеца бам – 300 лв. сметка за телефон“, разказа Добрев как работи новата измама.

Междувременно от МВР пък се похвалиха, че са успели да спипат двама телефонни измамници във Враца, поискали 6000 лв. от жертвата си. Те използвали един от по-малко популярните сценарии. Той се прилага на по-млади хора и ги „удря“ на професионално ниво за разлика от измамите на възрастни хора, в които се набляга на паниката около уж пострадал близък човек.

Единият от тарикатите се обадил на жертвата и се представил за данъчен. След известно увъртане по телефона директно минал на въпроса. Казал, че му готвят данъчна ревизия, но е склонен да „съдейства“ и да я отклонят, ако плати подкуп – 6000 лв. Бизнесменът обаче се оплакал в полицията, мислейки, че е изнудван от бирник.

Ченгетата направили засада на нещо, което очаквали да се окаже данъчен, но вместо това изловили телефонния измамник, отишъл на уреченото място да си прибере лесно заработените 6 бона. Той е на 38 години и е от Враца. По време на разследването станало ясно, че има съучастник, който е на неговата възраст, от същия град. Двамата са били задържани и срещу тях е започнато досъдебно производство.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.