iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И тази година ще има "внучета назаем"

И тази година ще има "внучета назаем" 06_1433421691

Шест села чакат "внучета назаем", като децата ще бъдат посрещнати от "баби под наем". Инициативата е на община Габрово и се провежда за трета поредна година.

До дни приключва приемането на заявления за участие, припомниха от кметството. Кампанията "Приеми ме на село" набира скорост с всяка изминала година и в нея се включват все повече села и младежи. През лятото те ще живеят 5 дни в селата и ще се учат от местните хора да готвят, да играят хора и да плетат кошници и хамаци. "Най-голям интерес предизвиква кулинарното направление. Децата се учат да месят тесто за хляб и мекици, пекат чушки и готвят с продукти, набрани от градината", разказаха от община Габрово.

През миналата година част от младежите подковавали кон. Някои от тях пък дори за първи път видели на живо аристократичните животни и в инициативата "Приеми ме на село" се научили как да се грижат за тях. Избраните семейства по селата приемат на доброволен принцип учениците. Тази година община Габрово разширява инициативата. През 2015 г. за първи път, освен младежи от 15 до 29 г., като "внучета назаем" в "Приеми ме на село" - Джуниър, ще могат да се включат и деца на възраст 9-14 години. Сред подалите заявления за участие сред по-големите има младежи от София, Благоевград и Стара Загора.

За селата Новаковци, Стоевци, Харачери и Съботковци могат да подават заявления за участие млади хора от цялата страна. А за Поповци и Донино - само деца от Габрово.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.