iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И производителите на орехи вече имат асоциация

И производителите на орехи вече имат асоциация 03_1425909567

Асоциация на производителите и преработвателите на орехи създадоха производители на черупкови полодове. Организацията ще се бори с проблемите в бранша.

„Асоциацията е гласувана само на първо учредително събрание и тепърва предстои да се свържем с Министерството на земеделието и храните, но идеята й е да свърже производителите и преработвателите на черупковите плодове, както и да реши някои от проблемите, които са пречка пред тях”, каза за „Новинар” председателят на асоциацията Георги Василев.

По думите му най-големият препъникамък пред хората, които се занимават с това, е, че орехи се купуват от знайни и незнайни търговци, както и всякакъв вид кражби, които са характерни за всички отрасли на земеделието. „Българският орех е на много високо ниво и по нищо не отстъпва на френския, който е еталон за качество”, допълни той.

Василев е категоричен, че интерес към нашите орехи от сортовете "Дряново", "Шейново", "Силистра", "Извор 10", "Сливенски" и др. има от много страни, но продукцията ни е малка. Една от причините е лошото време през миналата година, както и малките ни градини, допълва той. Макар слабата реколта държави като Турция, Гърция, Унгария, Италия, Германия и Франция не спират да търсят нашите орехи.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.