iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Хора в предпенсионна възраст без работа ще могат да се пенсионират по-рано

Хора в предпенсионна възраст без работа ще могат да се пенсионират по-рано 11_1416991065

От догодина може да бъде въведена възможност за ранно пенсиониране на хора, които са в предпенсионна възраст, но са останали без работа.

Това предложение ще направи социалният министър Ивайло Калфин към колегите си от правителството при обсъждането на бюджета за 2015 г.

Един от вариантите е хора, на които не им достигат 2 години до навършване на възрастта или стаж, да могат да се пенсионират с намалена пенсия, обясни Калфин вчера. Трябвало обаче да са безработни и да нямат друга възможност за доходи, за да им се позволи предсрочното излизане в пенсия.

Калфин не харесвал предложението на БСП да се позволи до 2 години по-ранно пенсиониране при съответно намаляване на пенсията с по 0,4% за всеки недостигащ месец.

Въвеждането на ранно пенсиониране трябва да компенсира хората, които няма да могат да го направят заради увеличаването на възрастта за пенсия от следващата година, обясни социалният министър.

Сегашните програми за заетост на хора в предпенсионна възраст са направени така, че всъщност те не могат да ги ползват, коментира той.

Схемата за ранно пенсиониране ще бъде обсъждана заедно с увеличението на възрастта, стана ясно от думите на Калфин. Засега единственият ясен вариант е предложението на финансовия министър Владислав Горанов да се размрази нарастването на възрастта с по 4 месеца на година. Калфин обаче ще настоява за по-плавно вдигане на възрастта и разсрочване на увеличението за повече години. “Избраният вариант трябва да положи основите на дългосрочна реформа”, категоричен бе вицепремиерът по социалната политика.

Той обаче отказа да обсъжда конкретните си предложения, преди да ги е договорил с министър Горанов и премиера Бойко Борисов.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

20-Декември-2016

21-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.