iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Готови са ракети за борба с градушките

Готови са ракети за борба с градушките 06_1434539030

4000 противоградни ракети са в готовност за борба с градушките, като това съобщи инж. Николай Николов, директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките”.

При необходимост ще бъдат взети и допълнителни ракети. При образуване на голямо количество облаци възможната реакция на екипите е до 5 минути, допълни инж. Николов. „Минималната реакция, която технически е възможно да изпълним, е в рамките на около три до пет минути в зависимост от необходимостта от реакция, тъй като това зависи от градовата опасност на облака. Ние поддържаме непрекъснат контакт със службите на „Ръководство на въздушното движение“, Военновъздушни сили. Съответно би следвало да бъдат отклонени самолетните полети, но това е в рамките на около 30 мин.“, допълни инж. Николов.

Той посъветва при лошо време хората първо да опазят живота си и този на децата, да се приберат на сигурно място, а не да бързат да защитят имуществото си. „Миналата година при силната градушка в София, бях обвиняван, че не съм предупредил населението, тъй като ние нямаме възможност да предупредим. Ако хората бяха предупредени, би настанал хаос”, коментира инж. Николов.

Той каза още, че към момента метеорологичната обстановка е нормална, но към обяд се очаква градушната дейност да се активизира. Под непрекъснато наблюдение ще бъдат областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, увери инж. Николов.

Той допълни, че все още не е удовлетворена молбата от Междуведомствената комисия за отпускане на 4 460 000 лева за заплащане на ракети, които вече са взети авансово. „Очаквам и съм сигурен, че тези средства ще бъдат отпуснати”, каза още инж. Николов.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.