iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фермер предлага сирене и мляко от мобилна хладилна витрина

Фермер предлага сирене и мляко от мобилна хладилна витрина 05_1431148524

Фермер предлага мляко и сирене от мобилна хладилна витрина по време на Четвъртия национален събор на овцевъдите в България за пръв път. Съборът се провежда от 8 до 10 май над Петропавловския манастир в община Лясковец.

В събора тази година участват над 400 овцевъди и производители от 13 държави, а се очакват над 150 000 посетители от цялата страна. Семейство Никола и Таня Кулови продават биволско и овче кисело мляко и сирена от фермата си в с. Васил Левски, Карловско. Млякото и сирената са от редки породи животни, които семейството само отглежда: близо 500 каракачански овце и 143 биволи от породата Българска Мурра. Общо осем мобилни хладилни витрини бяха закупени наскоро от Франция в рамките на българско-швейцарския проект "За Балкана и хората".

Те са направени като ремарке за лека кола или микробус, а на пазари и изложения ще се включват към електрическата мрежа и от тях като от нормален щанд с витрина хората могат да пазаруват пресни продукти. С тези мобилни хладилни витрини се поставя началото на нов тип фермерски пазари в България по подобие на такива във Франция, Австрия, Италия, Швейцария, Холандия.

Предстои стопани, регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, да доставят продукти от фермите си и да продават директно на потребителите. През 2012 г. фермите за преработка на мляко, регистрирани по Наредба 26, бяха само три, сега вече са
15.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.