iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Една пета от българите живеят под прага на бедността

Една пета от българите живеят под прага на бедността 12_1418648677

Данни на Националния статистически институт показват, че общо 21% от българите живеят под прага на бедността.

През 2013 г. линията на бедност общо за страната e 285,92 лв. средно месечно на лице от домакинство. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 2,2 на сто, а относителният дял на бедното население намалява с 0,2 процентни пункта.

Образователното равнище, което до голяма степен определя достъпа до по-добро кариерно развитие и по-добре платена работа, пряко се свързва с бедността на заетите.

Относителният дял на работещите с висше образование под линията на бедност е 1,5%, докато при лицата с основно и по-ниско образование този дял достига до 30,2 на сто. Рискът от бедност е над 20 пъти по-висок за хората с основно и по-ниско образование в сравнение с тези с висше образование.

Делът на работещите бедни със средно образование е 5 процента. Данните показват, че най-голям брой домакинства изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (66,3%) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи като например ремонт на техника или внезапно заболяване.

Успоредно с това само 4,2% от българите не могат да си позволят телефон, включително мобилен. Половината от домакинствата пък са обявили, че не могат да си позволят консумацията на месо и риба всеки ден, защото им е скъпо.

През 2013 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Кърджали - съответно 185 и 189 лв., а най-високата - в област София - 448 лв., следвана от област Перник - 388 лв.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.