iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чакат се свлачища

Чакат се свлачища 03_1426272642

Очаква се снегът, който се изсипа по много места в страната през последната седмица и натрупа дълбоки преспи, да активизира впоследствие опасни свлачища и срутища.

За това предупреди от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Вчера тя заедно с вицепремиера Меглена Кунева, министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда Ивелина Василева разясняваха близо 4 часа пред депутатите последствията от мартенското бедствие, което сполетя страната ни.

„Възможни са срутвания на огромна скална маса по пътните платна, а и не само“, обясни Павлова, като подчерта, че процесът може да продължи през пролетта и лятото. По думите є най-рисковите места, в които се очаква активизиране на свлачища, са протеженията на

пътните мрежи в Родопите

тъй като геологията на планината предпоставяла подобни процеси. Кабинетът вече подготвя мерки срещу тях, уточни министърът на регионалното развитие. По-дългосрочните били изграждането на допълнителни съоръжения като полутунели, които да възпрепятстват изсипването на земна маса върху пътните платна и да предпазват от инциденти. За целта щяла да се разработи цялостна програма, с която да се кандидатства за средства от еврофондовете. Павлова посочи, че сред местата, на които се планират подобни съоръжения, е пътят Кричим-Девин, който непрекъснато се затваря заради свлачища. Паднали камъни спряха движението там и вчера.

Като спешна мярка срещу свлачища и срутища се предвижда специализираната техника, която бе докарана от други части на страната в бедстващите райони, да остане там в готовност да разчиства. Министърът на регионалното развитие посочи, че над 950 машини работят на терен в бедстващите региони.„Това, което се случи този март месец, не се е случвало през последните 50 години, имахме 1205 сигнала за произшествия“, описа сложността на ситуацията вицепремиерът Меглена Кунева.

Енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че към вчерашния ден все още 393 селища с общо

57 230 абонати са били без ток

Колежката є с ресор екология Ивелина Василева пък отново маркира мерките, които се предприемат за предотвратяване на евентуални наводнения при рязко топене на снеговете. От парламентарната трибуна тя показа карта на рисковите региони, в които падна най-много сняг.

И четирите дами от кабинета побързаха да обявят, че правителството се е справило с предизвикателството, държавата е демонстрирала много бързи и адекватни действия, а координацията между отделните институции била на високо ниво. Камъни в градината на местната власт хвърли само Лиляна Павлова.

Общините не бяха готови

кметовете не бяха създали необходимата организация и мобилизация за това поддържащата техника да е на място“, скастри тя губернаторите.

Опозицията от своя страна не се съгласи с министрите, че властта се е справила с бедствието. 393 селища нямат ток и твърдите, че координацията била добра, недоумяваха депутати от ДПС, които обявиха, че не са доволни от свършеното от правителството. „Въпреки вас местната власт беше до хората. Явно според вас справянето с бедствията е работа на самите бедстващи“, обърна се към членовете на кабинета Мустафа Карадайъ от ДПС. Дора Янкова от БСП също се питаше, ако това са резултатите от добре свършена работа, какво ли е щяло да бъде положението при лоша координация.

Награждават спешните медици в Кърджали

Екипите на Спешния център в Кърджали ще бъдат наградени за работата им в екстремните зимни условия през последните дни, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков при посещението си в областния град в сряда.

Той даде изключително висока оценка на медиците, които денонощно не спират да помагат на изпадналите в беда болни хора в региона, като са принудени да вървят пеша километри до откъснатите села и махали. Така лекарката д-р Филиз Абидин гази в преспите в продължение на 4 часа, за да стигне до болно бебе в махала на кърджалийското село Рани лист.

Междувременно „Гражданска защита” извози с моторни шейни и носилка труп на възрастна жена от планинска махала на кюстендилското село Церовица на разстояние 7 км до най-близкия път.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.