iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Безработни младежи могат да отидат да живеят в Родопите

Безработни младежи могат да отидат да живеят в Родопите 04_1429188453

От 16 април младежи, които не са на трудов договор, могат да кандидатстват за "Резиденция Баба". По този начин те ще създадат социални иновации, базирани на традициите в едно от родопските села Манастир, Белица, Югово, Дряново или Джурково.

Вече е отворена за кандидатстване социално-предприемаческата платформа на Фабрика за идеи - „Резиденция Баба“ – инициативата, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните хора от Родопите, за да могат заедно да намерят нови решения на комплексните проблеми, причиняващи страшното обезлюдяване в български села. За да участват, кандидатите трябва да представят иновативна идея за подобряване условията на живот – икономически, социално и културно в родопските села. Процедурата е отворена до 4и май.

За период между четири и шест седмици младите хора ще имат възможност да усвоят процес на формиране на социално-предприемаческа идея и едновременно с това да се запознаят и усвоят някои от уникалните занаяти в тези села. Селектираните кандидати ще преминат през две специфични обучения: Дизайн-Мислене, социално предприемачество и социални иновации с Фабрика за идеи, а с партньорите от Асоциация „Онгъл“ участниците ще преминат през обучение за теренни етноложки проучвания, което да им позволи да се запознаят в дълбочина с уникалните за селата вярвания, мироглед, обичаи и ценностна система.

Уменията на младите ще бъдат в помощ на домакинствата при техните ежедневни дейности, както и в помощ на селото. След престоя си младежите ще доразвият идеите си в „Лабораторията за Баба-иновации“, където ментори, антрополози и социолози, журналисти ще могат да помогнат на конкретни идеи да пораснат, укрепнат и се реализират.

Идеята на Фабрика за идеи с тази инициатива е да покаже, че е възможно да мислим за българското село като кошер за социални иновации, а не за безвъзвратно изгубено минало.

В инициативата могат да се включат младежи до 35 години, които са студенти (поне трети семестър) в България или са завършили висше образование през последните 2 години (в България или чужбина) и в момента са безработни или работещи на свободна практика. Резултатите ще бъдат обявени след 8 май.

От всички кандидати ще бъдат избрани 20 младежи, които ще преминат през обучения по социално предприемачество, дизайн мислене, теренни етноложки проучвания и др. След като бъдат подготвени, те ще прекарат от 4 до 6 седмици в селата Манастир, Белица, Югово, Дряново и Джурково в Община Лъки.

Там младежите ще живеят в местни домакинства, ще помагат в семейството, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят иновативна идея за продукт, услуга или събитие, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.

Резиденциите ще се състоят през юли и август, а в края им участниците ще организират закриващо събитие.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.