iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бездомниците в Добрич са около 60

Бездомниците в Добрич са около 60 01_1420809246

Бездомниците в Добрич бяха подгонени от минусовите температури и кучешкият студ, и се приютиха в единствения в града център за временно настаняване към фондация “Ръка за помощ”.

Свободни места обаче няма. Капацитетът на приюта е за шест човека, в момента тук са настанени седем, обяснява шефът на центъра Алек­сандър Иванов. За седмия е пригодено легло в трапезарията. “За последните две седмици сме върнали около десет човека просто защото няма къде да ги сложим”, допълва той.

Един от бездомниците е млад мъж, който три години е бил в дом за сираци. През лятото работи в строителството и наема квартира, през зимата обаче няма работа и спи по столовете в интернет залите на Добрич, а през деня търси в коя институция да влезе, за да се стопли. Възрастно семейство пък останало без жилище, след като банка им го отнела заради теглени и необслужени кредити. Сега нещастната двойка живее в полусрутена и необитаема вила в местността Лозята без ток и без вода. “Единственото, което можем да направим за тях, е да дойдат при нас да се изкъпят и да им дадем дрехи”, обяснява Александър Иванов.

Още повече че приютът е само за мъже и жени не се приемат. Бездомниците в Добрич са около 60, сочи неофициална статистика. Те спят по спирки, под стълбища или в подлезите, като за легло търсят изхвърлени в кофите дюшеци и се завиват с одеяла, намерени по същия начин. Възрастта им обикновено е между 40 и 60 години. Преобладава последната категория бездомници, на които не им стигат няколко години за пенсия.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.